Epica – The Holographic Principle

Grootmacht Epica presenteert dit jaar het vervolg op The Quantum Enigma uit 2014 en borduurt conceptueel in elk geval reeds voort op deze voorganger met The Holographic Principle. Hoewel collega Frank het vorige verslag afsloot met de stelling dat deze Nederlanders nooit teleurstellen, voelde dat album wel lichtjes zo aan bij mij. Het bezat kracht en bombast, maar het bleef gewoon niet hangen.

epica_h_1115-f5888f5dbd9dcd2d0ffba3785a8a5d9a

De nieuwkomer bezit wat lichtpunten in dat opzicht. Enerzijds zijn er de nummers met heel wat symfonische zwier en erg catchy vocalen. Hierdoor krijgt Epica weer een hoger meezinggehalte. Het geheel op A Phantasmic Parade krijgt zelfs wat Nightwish-tinten mee. Wat opvalt is dat de progressieve grooves en drums op een track als deze en Universal Death Squad, de topper van de plaat, vakkundig in de mix staan en voor heel wat energie zorgen. Een volgende song die erg positief opvolgt en aansluit bij het rijtje symfonische pakkers is Beyond The Matrix, waarbij de frontdame van de band een mooie prestatie aflevert en het koor het geheel erg episch doet aanvoelen. Net als op de vorige plaat sluit de band af met een gigant van een track, die mee in het rijtje van de betere tracks op de plaat mag.

 

Deze Nederlanders leveren dus een brok degelijkheid af met deze nieuwe plaat. The Holographic Principle bezit een dosis kracht en grooves, maar brengt ook een symfonische gelaagdheid aan die alsmaar sterker wordt. Naast een strak product met een overdonderende sound krijg je op die manier ook als fan van het symfonische genre weer groen licht om deze nieuwkomer in huis te halen.

epicaholographiccdofficial

Label:
Nuclear Blast, 2016

Tracklisting: 

 1. Eidola
 2. Edge of the Blade
 3. A Phantasmic Parade
 4. Universal Death Squad
 5. Divide and Conquer
 6. Beyond The Matrix
 7. Once Upon a Nightmare
 8. The Cosmic Algorithm
 9. Ascension – Dream State Armageddon
 10. Dancing In a Hurricane
 11. Tear Down Your Walls
 12. The Holographic Principle – A Profound Understanding of Reality

Line-up:

 • Mark Jansen – Gitaar, zang
 • Coen Janssen – Synth
 • Simone Simons – Zang
 • Ariën van Weesenbeek – Drums
 • Isaac Delahaye – Gitaar
 • Rob van der Loo – Bas

Links: 

Score: 82/100