Epica – Requiem for the Indifferent

Epica – Requiem for the Indifferent
Nuclear Blast, 2012

In december vorig jaar had ik al de kans om naar Requiem for the Indifferent te luisteren, en toen al was ik erg enthousiast over deze cd. We zijn nu bijna drie maanden verder, en deze nieuwe van Epica is nog steeds net zo indrukwekkend als toen ik hem voor het eerst hoorde.

Het album opent met een klassiek klinkend koor-intro, dat na anderhalve minuut plots overgaat in Monopoly on Truth. Dit nummer brengt ons een mooie balans tussen grunts en Simone’s zang, maar is duidelijk meer ‘metal’ dan we van Epica gewend zijn. Gelukkig komen later de klassieke invloeden weer meer terug, zoals bijvoorbeeld op het dromerige Delirium, dat mooi rust biedt tussen al het metalgeweld.

Hoewel Requiem for the Indifferent nog steeds heel erg Epica is, is duidelijk ook de invloed van de twee nieuwe bandleden te horen. Deze heren komen van God Dethroned, en nemen een wat harder geluid mee, dat vooral te herkennen is in de gitaarsolo’s: deze komen veel vaker terug dan op voorgaande albums.

Sowieso zijn er op deze plaat veel verschillende stijlen te horen, van de dromerige sound in het eerder genoemde Delirium, tot de oosterse klanken van titelnummer Requiem for the Indifferent, Epica heeft weer een zeer gevarieerd album afgeleverd. Gelukkig slaagt men er wel in om het hele album ongeveer dezelfde sfeer te geven, waardoor het nergens fragmentarisch overkomt. Mooi voorbeeld is het afsluitende Serenade of Self-Destruction, waarin bijna alle stijlen die op het album te horen zijn geweest, van brute metal tot klassieke koorgezangen, nog een keer te horen zijn.

Epica heeft met Requiem for the Indifferent wederom een grote stap vooruit gezet, en een album uitgebracht dat met gemak hun beste tot nu toe genoemd mag worden. Simones zang klinkt sterker dan ooit, en ook Mark’s grunts zijn flink verbeterd ten opzichte van de voorgaande platen. Tel daarbij op dat de songs stuk voor stuk de aandacht vast weten te houden, en dan wordt duidelijk dat we met deze cd nu al een serieuze kandidaat hebben voor de jaarlijsten.

Epica - Requiem for the Indifferent

Tracklisting:

 1. Karma
 2. Monopoly on Truth
 3. Storm the Sorrow
 4. Delirium
 5. Internal Warfare
 6. Requiem for the Indifferent
 7. Anima
 8. Guilty Demeanor
 9. Deep Water Horizon
 10. Stay the Course
 11. Deter the Tyrant
 12. Avalanche
 13. Serenade of Self-Destruction

Line-up:

 • Simone Simons – Vocals
 • Mark Jansen – Guitars, Vocals
 • Isaac Delahaye – Guitars
 • Coen Janssen – Synths, Piano
 • Yves Huts – Bass
 • Ariën van Weesenbeek – Drums

Links: