Epic Mind – Through The Labyrinth

Through The Labyrinth is het in eigen beheer uitgebrachte debuut van het Nederlandse Epic Mind. Epic Mind is opgericht in 2008 door gitarist Raoul van Oosten en bassist Nathaniël Sonneveld. In een later stadium zijn Folkert van Blom (drums) en Leon Vonk (zang) aangesloten. Tenslotte heeft Nathaniël vorig jaar het stokje als bassist overgedragen aan Jari Stoppelenburg.

Epic Mind laat op deze plaat flink op zware gitaarpartijen leunende progressieve metal horen, waarbij duidelijk is dat de heren graag naar Dream Theater luisteren. In de overwegend lange nummers (twee nummers klokken boven de tien minuten) wordt veel in riffs, tempo’s en sfeer gewisseld, en het songmateriaal zit prima in elkaar. Een nummer als Heresy laat horen dat er genoeg potentie in deze band zit en ook de twintig minuten durende afsluiter Perfect War Machine zit vol goede ideeën.

Het is de uitvoering waar de band nog kan winnen. Op het spel van de bandleden is technisch gezien niet veel aan te merken, maar het geheel klinkt wat flets en mist bezieling, met name in het gitaarspel van Raoul, die overigens verder laat horen een uitstekende gitarist te zijn. Grootste minpunt van dit album is de zang. In de ruige passages klinkt Leon Vonk erg geforceerd en in de rustige sfeervolle passages, waar zijn stemkleur beslist aangenamer is, klinkt hij nog wat onvast. Dit alles maakt dat Through The Labyrinth als geheel toch wat futloos klinkt.

Al met al levert Epic Mind een aardig album af, dat wel een voldoende verdient, maar de weg naar mijn CD-speler niet vaak meer zal vinden.

Score:

60/100

Label:

Eigen beheer, 2017

Tracklisting:

 1. Epitome
 2. The Voyage
 3. Depths of the Unknown
 4. Salvation
 5. Heresy
 6. Denim Recipe
 7. Nameless
 8. Perfect War Machine

Line-up:

 • Leon Vonk – Zang
 • Raoul Van Oosten – Gitaar
 • Jari Stoppelenburg – Bas
 • Folkert van Blom – Drums

Links: