Enterprise Earth – The Chosen

Ik ben geen early adapter wat betreft deathcore. Ik heb vroeger wel eens geluisterd naar All Shall Perish en Suicide Silence, maar het deed me weinig. Dat veranderde stelselmatig, met de komst van Thy Art is Murder en obscure bands als State of East London en Taking Your Last Chance. Ook de Unique Leader deathcore bands kwamen steeds vaker langs op mijn playlist. De laatste tijd is het hek echter volledig van de dam. Lorna Shore staat hier vaak op, maar ook bands als Darko US, Consvmer, Mental Cruelty, Sings of The Swarm, Ten56 en een pak andere bands, die naast deathcore ook gebruik maken van djent, melodeath of meloblack. Ik zie het nu als mijn plicht om een aantal van die bands in het daglicht te stellen, ook al zijn ze niet te vinden op Metal Archives. Deze band bijvoorbeeld: Enterprise Earth. Amerikaans, met een relatief bekende frontman (Dan Watson, ex-Infant Annihilator) die ondertussen vervangen is, en nu aangekomen bij album nummer vier, op eOne / SPV.


Deathcore, dus je weet dat je je aan breakdowns mag verwachten. Hier is dat niet anders. Staccato gitaarriffs à volonté, de metaltartaar is compleet. Je moet openstaan voor deze cuisson, anders gaat het nooit lukken. Enterprise Earth gaat er in ieder geval consequent mee aan de slag en brengt veertien receptjes op dit The Chosen die mij in ieder geval kunnen bekoren. Niet iedere gang is even overtuigend, al zijn er meer dan voldoende aanwezig om de volledige zit te rechtvaardigen. Enterprise Earth weet namelijk de boel aardig te kruiden met catchy refreinen (soms clean), met grindend slagwerkgeweld, symfonische epiek in de keys, een industriële feel die djent wat bedekt, grooves en viriliteit en natuurlijk ook breakdowns die voor de gelegenheid aardig gevarieerd worden in tempo en uitvoering. Voeg daar nog wat klassieke heavymetalsolo’s en Scandinavische melodeath(core) melodielijnen aan toe als toetje en je bent goed gevuld. Niet iedereen zal de cleane vocalen kunnen smaken, niet iedereen houdt van de industrial/djent bereiding, en over de breakdowns hebben we het al gehad. Maar toch wil ik jullie deze voorschotelen.


De beste nummers staan vooraan op het album, niet toevallig zijn daar ook video’s voor gemaakt. Ik heb er twee klaargezet voor jullie, neem gerust een kijkje proefje. Bon appetit.

Score:

84/100

Label:

eOne, 2022

Tracklisting:

 1. Where Dreams Are Broken
 2. Reanimate // Disintegrate
 3. Unleash Hell
 4. I Have To Escape
 5. The Tower
 6. They Have No Honor
 7. Overpass
 8. You Couldn’t Save Me
 9. Unhallowed Path
 10. Legends Never Die
 11. My Blood Their Satiation
 12. Skeleton Key
 13. The Chosen
 14. Atlas

Line-up:

 • Rob Saireh – Bas
 • Dan Watson – Keel
 • Byron James Simpson – Gitaar
 • Gabe Mangold – Gitaar

Links: