Ensiferum – Victory Songs

Ensiferum – Victory Songs
Spinefarm Records – 2007

Eindelijk is het dan tijd voor de eerste full-length van Ensiferum met de nieuwe leden in de gelederen. Nadat de band zijn zanger, bassist en drummer verloor, hergroepeerde Ensiferum zich en sloeg terug met een zeer strakke EP (Dragonheads) plus DVD om de nieuwe leden te testen en te laten zien dat Ensiferum weer terug aan het front was. Nu, met Victory Songs, staat de band aan het begin van een nieuwe strijd.. En wat voor een!

ens400

Evenals bij Iron begint het album met een sfeervolle intro welke al een voorbode geeft van wat komen gaat. Vervolgens begint de plaat echt, Blood is the Price of Glory ramt uit je boxen als een slachtende horde strijders onder leiding van de schreeuwzang van Petri Lindroos. Op Dragonheads bewees de goede man al een geweldige vervanger te zijn van oud-zanger Jari, op Victory Songs benadrukt hij dat maar nog eens.

Nadat de eerste slag geleverd is, compenseert de band de agressieve opening met het rustige Lady in the Black waar de cleane vocalen de boel overnemen, om vervolgens weer over te gaan naar stevige battle metal. En op deze manier gaat het album verder. De heren wisselen stevige nummers (A New Dawn, Blood is the Price of Glory) af met rustigere en meer folk georiënteerde nummers (Wanderer, One more magic Potion).

Doordat de band ook nog eens binnen de nummers met rustige tussenstukken varieert, ontstaat er een album met een voor Ensiferum kenmerkende samenhang. Beukende drums, distortion gitaren en Petri‘s schreeuwvocalen worden moeiteloos samengesmolten met fluiten, akoestische gitaren, sfeervolle toetsen en niet te vergeten de cleane vocalen van bassist Sami Hinkka en gitarist Markus Toivonen. De heren zorgen evenals op vorige platen weer voor een hoog meezinggehalte. Een verschil tussen dit Ensiferum album en zijn voorgangers is dat het zwaartepunt van muziek van de gitaren meer naar de toetsen is verschoven. Daardoor doet het album wat epischer en meer folk-achtig aan, voor de een zal dit meer welkom zijn dan voor de ander.

Ensibattle

Voor ondergetekende is die verandering echter geen enkel probleem. Het geeft alleen maar extra nadruk aan het feit dat er een nieuw hoofdstuk is aangebroken. Een nieuw hoofdstuk maar nog steeds hetzelfde boek! Want Ensiferum staat bij dit album niet alleen op de hoes geschreven, het is ook in het geluid gegraveerd. Gun je oren maar een luisterbeurt aan de 10 minuten durende titelsong Victory Songs waarmee de band het album een prachtig slot geeft.

Alle elementen die kenmerkend zijn voor Ensiferum komen in dit nummer naar voren. Het nummer opent rustig met wat fluiten en akoestisch gitaarspel, waarna de band het strijdlied eer aandoet en het tempo steeds verder opvoert. Vervolgens wordt er even gas terug teruggenomen met een rustig tussenstuk om daarna de laatste vijandelijke koppen eraf te rammen. Prachtig.

Na een woeste strijd is het dan zover, de laatste tonen klinken, de rook trekt langzaam op en de uitkomst van de slag is overduidelijk.. Ensiferum overwint..

Ensivictory

Tracklist:

 1. Ad Victoriam
 2. Blood Is The Price Of Glory
 3. Deathbringer From The Sky
 4. Ahti
 5. One More Magic Potion
 6. Wanderer
 7. Raised By The Sword
 8. The New Dawn
 9. Victory Song

Line-up:

 • Petri Lindroos – vocals, guitar
 • Markus Toivonen – guitar, vocals
 • Sami Hinkka – bass, vocals
 • Janne Parviainen – drums
 • Meiju Enho – synths
 • Links: