Engutturalment Cephaloslamectomy – Glam Not Slam

Zoiets kan alleen maar uit de VS komen. Met een groepsnaam als Engutturalment Cephaloslamectomy geef je al een lichte indicatie wat de luisteraar mag verwachten.  De Amerikanen, waarvan vooral de drummer enkele vage belletjesrinkelaars op het palmares heeft, geven zelf aan dat ze de slamclichés parodiëren. Hoe Glam Not Slam dat doet, zie je aan de songtitels, die gebaseerd zijn op glamrockklassiekers. Met parodiebands is er weliswaar één probleem: je wordt zelf hetgeen je parodieert.

Dat probleem zorgt ervoor dat de abyssale gitaardiepte met een basgitaar die kreunt als een bout die je te hard aandraait net geen drie nummers boeit. Kwetterende dubbele basdrums laten de wiedende slambedelvingen in goede aarde vallen, maar de cadansen waarmee die slamfundamenten uit de bodem geplet worden zijn te gezapig, tot zelfs ronduit comateus. De pruttelende burrel is er nu ook weer geen waarvoor de elandenwijfjes zich spontaan in positie werpen. Evenals de duffe squeal waarin die nu en dan eindigen.

De blastboringen of vele staalwrikkende bassolo’s tussendoor zijn exact dat: tussenschoten voor een volgende collectie slamuniformiteit. Moesten de drums eens niet van ritme veranderen, je zou zweren dat de plaat blijft hangen. Zo lam en eentonig zijn de riffs. Het zijn eerder manifestaties van gitaargegraven dieptes waar de vocalen de stop uit de afvoer trekken, dan songs. Het basgeluid is vet, maar intussen ook al niet meer zo bijzonder. Dat gebrek aan kwaliteit is natuurlijk ostentatief zo bedoeld – we weten het – maar op die manier is Engutturalment Cephaloslamectomy precies datgene geworden waarmee hij de draak steekt: weinig glamoureuze slam.

Score:

56/100

Label:

Gore House Productions, 2020

Tracklisting:

 1. Worthless Intro You Will Skip
 2. Knights In Slammin’ Service
 3. My Studies At The Slamming Brutal Death University
 4. Some Kisses
 5. 8.1.2. And Life (Pitriffs Gone Wild)
 6. I Bless The Slams Down In Africa
 7. 10,000 Slam Thots (In One)
 8. Overnight (Slammin’ Brutal Death Metal) Sensation
 9. Pour Some Pitriffs On Me
 10. No Ghey Black Metal (Only Good Shit)

Line-up:

 • Andrew Sutton – Vocalen, gitaar
 • Mike Simon – Drums
 • Nick Scott – Basgitaar

Links: