Endolith – Chicxulub – The Fossil Record

Progressive extreme metal of Northern Norwegian Extreme Metal: het genre is metal en het land van afkomst is Noorwegen. Reden genoeg voor mij om een blik te werpen op het nieuwe album van Endolith: het onuitspreekbare Chicxulub – The Fossil Record.

Geen flauw idee waar ik aan begin, heb ik de heren opgezocht op Facebook en andere social media platformen om meer over hen te leren. Wat was ik dan ook aangenaam verrast toen ik hun invloeden zag! Bands en artiesten als Meshuggah, Fear Factory, Devin Townsend, Death, Emperor en Nile komen in het lijstje voor. Als men deze herrie goed vindt, dan is hun muziek vast ook niet verkeerd. Toch?

Zoals het een goed metalalbum betaamt, start de plaat met een sinister introductieliedje. Bij de klank van de orkestratie denk ik gelijk aan een horrorfilm (voeg hier uw luid schreeuwende persoon in). Om het horrorgevoel nog wat verder aan te sterken, begint het bombastische Bloodfiends met een hoog theatraal stukje death. Het windt er absoluut geen doekjes om en komt recht op je af rennen met een bak geweld. Stevige riffs die de huid van je lichaam pellen, drums die als een constante hamer de boel in elkaar timmeren en een zang waarvan elke ouders zullen vluchten en gaan bidden. Yes, hij is fijn!

De progressieve kant van de Noren komt naar boven in de derde track. Polyritmische drums, gitaarrrifs die steeds net niet te plaatsen zijn in een maattelling en een hoop ‘groove’. De verrassing in dit nummer komt zo halverwege, als het ineens een stuk melodischer wordt en er een prachtige cleane zang volgt. De uithalen gaan wijd en ver en imponeren enorm. De atmosfeer slaat ook om van duister naar episch gedurende dit stuk. Na deze blijde gebeurtenis gaan we nog eventjes terug naar de brute death, met een dubbele kickdrum op het hoogste tempo.

De rest van het album presenteert een soortgelijk niveau aan muziek: progressief met zijn dissonante riffs en polyritmische drums versus brute death metal waarbij de hoofdjes moeten schudden. Ook is de orkestratie een bijzonder tof element op de plaat met zijn goed gepositioneerde stukken in de nummers. Het complimenteert de nummers en draagt bij aan een epische doch sinistere sfeer. Qua klank herken ik inderdaad wel elementen van Meshuggah, Devin Townsend (maar dan vooral gedurende zijn tijd in Strapping Young Lad) en Emperor.

Jeetje, Endolith, wat moet ik zeggen? Eigenlijk ben ik lichtelijk met stomheid geslagen en is het nog even bijkomen van het geweld op dit album. Soms zijn de progressieve en dissonante stukken niet even goed te volgen, maar anderzijds zijn er zoveel elementen die niet genegeerd mogen worden en er dan ook dik bovenuit springen. De clean vocalen en de grunt zijn fantastisch, de drums van het hoogste niveau en de gitaarstukken zijn absoluut metalhead-waardig.

Chicxulub – The Fossile Record is een bizarre verschijning, maar weet wel te overtuigen. Kortom: een beetje vreemd, maar wel lekker!

Score:

82/100

Label:

Rob Mules Records, 2019

Tracklisting:

 1. Grazing Herbivores
 2. Bloodfiends
 3. Nest Scrape Display
 4. Rex
 5. Ichthys
 6. Mount Evidence
 7. Diseasons
 8. KPg Impactor
 9. Chicxulub
 10. Earth Died Screaming

Line-up:

 • Frode Hofsøy – zang
 • Erling Malm – gitaar, zang
 • Roger Tunheim Jakobsen – drums

Links: