Endname – Antrophomachy

Endname – Antrophomachy
Dirgenera, 2011

De uit Moskou afkomstige band Endname maakt een mix van pompende doom, post-metal, noise en sludge met hier en daar wat invloeden uit de mathwereld. Hetgeen deze cd onderscheidt van het gros is dat er enkel instrumentaaltjes op staan. Dat de structuur van de nummers hierdoor compleet anders is dan wanneer de zanglijnen hiervoor zorgen en het een stuk lastiger is om het geheel interessant te houden, ondervinden ook deze Russen. Ze slagen er dan ook niet echt in.

Het hoofdingrediënt van Endname is het gebruik van stuwende, lage riffs waarop een melodielijn, loopje of solo de nummers kleur moet geven. Veelal lijkt het erop alsof er een jamsessie gaande is waarin de leadgitarist zoekt naar wat er het beste bij de muziek zou passen. Structuur is er op die momenten niet te vinden. Toch is er ook wat te genieten, zowel muzikaal als qua artwork want dat is schitterend vormgegeven. Neuros[e] klinkt door de mathematische aanpak verfrissend tussen de rest en bij Old Star alsof Mogwai de metalen pedalen eens goed heeft ingetrapt. Ook Horizon verdient een aparte vermelding daar het nummer een mooie opbouw kent en mooie melodieën prijsgeeft. Iets wat op de rest van de cd veel te weinig gebeurt. Opener Black Light bijvoorbeeld is erg eentonig waarbij een simpele riff door constante herhaling gaat irriteren en Not Dead is gewoonweg saai en voorspelbaar en verzandt in muzikaal geneuzel. Het titelnummer en tevens slotstuk is louter noise.

Het lukt Endname niet om een geheel te maken van de verschillende gehanteerde stijlen. De ene song is meer doom, de andere weer noise, en de derde weer math. Dat hoeft geen probleem te zijn maar in dit geval breekt het de band op. Ook mag er nog flink gesleuteld worden aan de kwaliteit van de muziek om het interessanter te maken. Snel afhaken ligt hier op de loer. De bio vermeldt dat zij op onderzoek zijn binnen de genoemde stijlen en zo te horen is dat onderzoek nog niet voorbij.

Tracklisting:

Endname - Antropomachy 200 x 200

 1. Black Light
 2. Neuros[e]
 3. Under Asphalt
 4. Old Star
 5. Clouds Fly To The East
 6. Not Dead
 7. Horizon
 8. Antropomachy

Line-up:

 • Dmitry Churilov
 • Sergey Kaplin
 • Sergo Meshkhidze
 • Sergey Podgorny

Links: