Endless Floods – II

Leden van het Franse doomcollectief Monarch richtten dit nevenproject in 2015 op, met als motto “No boundaries in heaviness”. Na een eerste naar zichzelf genoemde EP en een split met de Nederlanders van Uur in 2016 komt nu hun derde wapenfeit, II. Echt origineel komen de Bordelezen van Endless Floods niet uit de hoek als het op de naam van hun album komt. De inhoud van dat album daarentegen is drie kwartier trage dronedoom die zelfs de meest gehaaste zielen tot innerlijke rust brengt.  Het drietal neemt rustig de tijd om hun nummers tot stand te brengen, en laten zonder schroom de microfoonmembranen net dat tikkeltje te hard trillen. Doordat de band de nummers live in de studio opnam en er grote delen geïmproviseerd werden klinkt het zeer organisch en natuurlijk.

Wie hieronder al even gepiept heeft weet dat het album slechts uit drie (!) nummers bestaat. Wetende dat het tweede nummer, Passage, slechts een twee minuten durend verbindingsstukje is, dan bereken je al gauw dat Impasse en Procession ongeveer twintig minuten duren. Deze twee huzarenstukjes zijn echter best verschillend van mekaar. Impasse (24:13) begint met genadeloze sludgeriffs en bikkelharde vocalen die dood, verderf en miserie uitstralen, maar deint later uit naar rustige ambient om nadien weer helemaal open te breken. Procession (19:30) daarentegen weet met repetitieve riffs de luisteraar helemaal mee te trekken in een typische dronedoom trance, inclusief zéér krakende climax helemaal aan het gaatje.

Endless Floods weet met II nooit te vervelen, iets wat niet evident is met nummers die het kwartier ver voorbij gaan. Dit is er eentje voor de fans van Sleep en Sun O))) die nog wat verder willen wegkwijnen.

Score:

80/100

Label:

Dry Cough Records en Breathe Plastic Records (cassette), 2017

Tracklisting:

  1. Impasse
  2. Passage
  3. Procession

Line-up:

  • Benjamin Sablon – Drum
  • Simon – Gitaar
  • Stéphane Miollan – Bas, vocalen

Links: