End Reign – The Way Of All Flesh Is Decay

Vorig jaar had ik de promo van End Reign al voorbij horen komen en deze Amerikaanse band stond op basis van die twee nummers sindsdien op mijn ‘in de gaten houden’-lijstje. Het promomateriaal was namelijk zodanig goed dat ik het schrijven van deze recensie met plezier op mij heb genomen. Want ik ben erg benieuwd wat deze band allemaal voor ons in petto heeft op het debuutalbum.

End Reign is zoals te lezen is in het door Relapse Records meegestuurde promotiemateriaal een ‘all star’-band. De bandleden zijn daadwerkelijk uit alle hoeken, gaten en andere bands getrokken. Bedenker van het geheel is Domenic Romeo van Integrity die zich tijdens de coronalockdown niet heeft zitten vervelen. Het duurde wel even voor hij alle gewenste muzikanten had gevonden om zijn nieuwe muzikale project tot leven te laten komen. De zang is afkomstig van Mike Score van All Out War. Blijkbaar had hij nog genoeg inspiratie over, want nog niet zo heel lang geleden bracht hij met zijn eigen band een nieuw album genaamd Celestial Rot uit. Mijn collega Maarten was daar erg te spreken over zoals je hier kan lezen. Zijn bijdrage aan dit nieuwe project is de voornaamste reden dat deze band ooit op mijn pad is gekomen. De rest van de muzikanten komt ook niet onbeslagen ten ijs. Zo is er de drummer van Pig Destroyer en Misery Index, de basgitarist kan je kennen van Bloodlet en de gitarist van Exhumed en Noisem doet ook een duit in het muzikale zakje. Best een indrukkend lijstje als je het mij vraagt. Hoogste tijd om de apocalyptische hardcore van End Reign op The Way Of All Flesh Is Decay te beoordelen.

Desolate Fog komt, na een gesproken introductie van een minuut, direct goed op gang. De stem van zanger Mike is zeer herkenbaar en steekt er meteen bovenuit. Zijn stem is simpelweg gemaakt voor dit soort knallende metallic hardcore. Chaos Masked As Order start met een meer Clevo-style hardcore riff zoals we die kennen van Integrity. Het tempo gaat vervolgens een stuk omhoog en we horen venijnig riffwerk. Het nummer is afgewerkt met een heerlijke maar toch ook wel onverwachte breakdown.

Eerlijk is eerlijk Divine Abysmal End had net zo goed op het laatste album van All Out War kunnen staan. Het valt desondanks niet uit de toon, en zorgt hiermee ook wel voor een aangename afwisseling. Serpent Messiah duurt maar liefst vijf minuten maar je kan wel merken dat hier echt werk van is gemaakt. Het tempo ligt beduidend lager ten opzichte van de vorige nummers. Dit zorgt voor een logge maar venijnige sound die zo voor black metal zou kunnen doorgaan. Pakweg de laatste minuut gaat het tempo omhoog en is er een overgang naar bijna melodische riffwerk. Een onverwacht einde van één van de betere nummers op dit album. Na het hardcore-achtige House Of Thieves volgt Giving Life To Tragedy. De energieke opleving was van korte duur want nu is het geluid wederom traag, krachtig en donker en dat kan niet los worden gezien van de vocale bijdrage van Dwid Hellion van Integrity. When Death Comes Crawling is ook zeker het vermelden waard. End Reign laat ons namelijk een zeer prettig te luisteren mix van black metal, knarsende hardcore en punk horen. Qua tempo varieert het precies voldoende om als luisteraar te willen blijven luisteren. Opvallend is dat ondanks de gillende vocalen de riffs toch echt de kern van dit nummer zijn.

End Reign is een leuk en interessant nieuw project geworden. De kwaliteit van de productie is echt in orde, het artwork is tof en er is simpelweg weinig inhoudelijks op aan te merken. Persoonlijk kan ik aanraden om ook het tweede gedeelte van dit album een aandachtige luisterbeurt te geven. Daar zitten wellicht de beste nummers verstopt waar het begin vooral meer beukwerk betreft. Voor zowel de hardcore- als metalliefhebbers heeft End Reign genoeg luisterplezier te bieden. Dat zorgt gelijk voor een lastige laatste opsomming zoals u van mij gewend bent. Ik ben dit keer uitgekomen op het volgende: voor fans van Integrity, Pig Destroyer, All Out War, Full of Hell, Slayer en Cro Mags. 

Score:

81/100

Label:

Relapse Records, 2023

Tracklisting:

 1. Desolate Fog
 2. Chaos Masked As Order
 3. The Hunger
 4. Divine Abysmal End
 5. Serpent Messiah
 6. House Of Thieves
 7. Giving Life To Tragedy
 8. Chasing Divinity
 9. When Death Comes Crawling
 10. The Night Creeps Upon Me

Line-up:

 • Mike Score – Zang
 • Domenic Romeo – Gitaar
 • Sebastian Phillips – Gitaar
 • Adam Jarvis – Drums
 • Arthur Legere – Basgitaar

Links: