En Minor – En Minor

Phil Anselmo behoeft geen uitleg. De Pantera-frontman heeft door de jaren heen heel wat bands (mede) opgericht, waaronder Down en Superjoint Ritual (dat onlangs nieuw leven werd in geblazen onder de naam Superjoint). We vinden hem tegenwoordig vooral op het podium onder zijn eigen naam met Phillip H. Anselmo & The Illegals. Als er iets is dat we niet van de grote man met zijn zwaar misbruikte stem kunnen zeggen, dan is het wel dat zijn bands allemaal op elkaar lijken. Stond Pantera aan de wieg van de macho grooves, is het Superjoint Ritual dat vooral agressieve opgefokte hardcore sludge weet te produceren. Met Down wordt daarnaast vooral de liefde voor doom/sludge omarmt, terwijl The Illegals voeding moet geven aan de extreme smaak van Uncle Phil. En dan hebben we het nog niet eens over het blackmetalproject Scour.

En nu komt En Minor om de hoek kijken, waarmee Anselmo wederom een aantal van zijn vertrouwde bandmaatjes meebrengt. Zo horen we onder andere Kevin Bond (Superjoint Ritual, Christ Inversion), Jimmy Bower (Down, Superjoint Ritual, Eyehategod) en Stephen Taylor (The Illegals, Superjoint). Het album van de nieuwe formatie zal pas later dit jaar verschijnen, maar als voorproefje krijgen we eerst de gelijknamige EP voor de kiezen, uitgebracht via het eigen Housecore Records.

De twee nummers die deze uitgave beslaan geven een prima beeld van wat we kunnen verwachten, zo lijkt. En Minor is duister, atmosferisch en het tracht de luisteraar naar de keel te grijpen om vervolgens wat antidepressiva in diens strot te drukken al starend naar een asbak vol uitgedrukte peuken en met een glas bourbon in de hand. On The Floor doet bijvoorbeeld veel denken aan Dazed & Confused van Led Zeppelin, met dit keer een croonende Anselmo over een akoestische gitaar. De zware stem en de sfeervolle kalme muziek vullen elkaar zo perfect aan dat het kwartje meteen valt: deze uitlaatklep moest er komen!

Het korte There’s A Long Way To Go gooit iets minder hoge ogen, maar is alsnog een goed nummer. Unheimisch en voortkabbelend naar het einde laat het mij achter met een masochistische hunkering naar meer van dit akelige spul. En ik wil het snel!

Label:

Housecore Records, 2019

Tracklisting:

  1. On The Floor
  2. There’s A Long Way To Go

Line-up:

  • Phil Anselmo – Vocalen, gitaar, bas
  • Kevin Bond – Gitaren, bas
  • Stephen Taylor – Gitaar
  • Calvin Dover – Toetsen
  • Joiner Dover – Bas
  • Steve Bernal – Cello
  • Jimmy Bower – Drum

Links: