Empress – Fateweaver

Jezelf de rang van keizerin geven, dan vind je jezelf wel heel wat. En dat roept natuurlijk ook direct hoge verwachtingen op. Maar dan moeten we natuurlijk ook eerst bekijken welke verwachtingen ze wekken. Aangezien dit het debuutalbum is van dit Amerikaanse vijftal, is de belangrijkste bron van informatie de meegeleverde biografie. Al zou je het in deze situatie beter een geboortekaartje kunnen noemen. Het wordt al snel duidelijk dat de band draait om zangeres Barbara Blackthorne. Deze klassiek geschoolde dame is dus de spreekwoordelijke keizerin. De wever in dit verhaal is gitarist en voornaamste componist Vlad Khavin. De rest van de bandleden worden in de biografie niet eens vernoemd, de hiërarchie mag duidelijk zijn… Wanneer de componist een naamgenoot is van graaf Dracula en de zangeres een klassieke opleiding heeft gevolgd dan zou je denken dat we symfonische power metal te horen gaan krijgen. En dat denk je dan goed.  

Ook de ambities van de band worden duidelijk omschreven. Nightwish en Within Temptation domineren op dit moment de grote festival podia en Empress wil hen daar graag komen ondersteunen. Nu denk ik bij ondersteuning aan de onmisbare roadies en andere crewleden maar stiekem denk ik niet dat de keizerin en haar gevolg van plan is om gitaarkoffers, krultangen en baljurken te sjouwen. Ik denk eerder dat het een couppoging zal zijn om de huidige monarchen van de planken te verdringen. Wat zal ik van deze ambities zeggen…?  

Ik denk dat ze zijn vergeten om Epica in het rijtje te zetten. De regerende regenten zullen aan de bak moeten om dit kwintet voor te blijven. Want Fateweaver is een bijzonder fijne plaat geworden! Barbara’s stem doet niet onder voor die van Anette maar schiet ook soms omhoog, zoals Simone of Floor, maar ook voorbij om in dezelfde regionen als Tarja te komen. 

Waar bij Nightwish Tuomas Holopainen de creatieve scepter zwaait, en dus de muziek voornamelijk toetsengeoriënteerd is, komt de muziek van Empress meer in de richting van Epica. Wat niet verwonderlijk is aangezien bij beide bands de gitarist verantwoordelijk is voor het grootste deel van het schrijfwerk. Er kan zelfs ook nog wel een vergelijk gemaakt worden met het werk van Youngblood bij Kamelot. Mooie dubbelstemmige solo’s en melodielijnen afkomstig uit alle delen van de wereld. Ook de basis afkomstig van de rest van de hofhouding staat als een huis. De productie van Fateweaver was in handen van Dan Swanö (Hypocrisy, Heaven Shall Burn, Bloodbath) dus Empress komt direct met grof geschut de strijd in! Gezien de bands die ik net achter Dans naam heb gezet, is te verwachten dat het geluid lekker scherp en lomp is. Méér dan wat tegenwoordig normaal is in dit genre. Dus als je de laatste paar albums van de huidige koningshuizen wat te soft begint te vinden dan zou Empress een hele fijne nieuwe leenvrouw voor jou kunnen zijn. Ikzelf vind Fateweaver bijna net zo sterk als Wishmaster van Nightwish, wat ik de beste plaat van de Finnen vind. Luister maar eens naar Beyond The Sleep! Of Black Arcana! Zeer sterke composities en uitstekend gespeeld! 

Gelukkig is het in metal land democratisch geregeld: de kroon wordt gedragen door degene die door het gepeupel (wij dus) wordt verkozen. En meerdere monarchen is ook geen probleem: koning, keizer, admiraal, bij ons kan het allemaal! Wat mij betreft is er nog best ruimte op de podia zodat deze keizerin haar onderdanen overal ter wereld met een audiëntie kan vereren. Ik verwacht niet dat Empress de huidige staatshoofden nu direct van de troon stoot. Maar het is fijn om te weten dat er anderen zijn om de scepter over te nemen wanneer er één zijn taken neerlegt. 

Score:

88/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Legion
 2. Beyond The Sleep
 3. Chimera
 4. The Fall Of Kingdoms
 5. Black Arcana
 6. Monarch
 7. Into The Grey
 8. Immortelle
 9. Eventide

Line-up:

 • Barbara Blackthorne – Zang
 • Vlad Khavin – Gitaar
 • Joseph Muir – Gitaar
 • Nicholas Bonsanto – Bas
 • Mark Stainthorpe – Drum

Links: