Emma Ruth Rundle & Thou – May Our Chambers Be Full

Het is tijd voor een vreemde combinatie waar lezers die in 2019 naar Roadburn zijn geweest wellicht al bekend mee zijn. Destijds trad de Amerikaanse folksinger-songwriter Emma Ruth Rundle voor de gelegenheid op met de heren van het sludge-gezelschap Thou. Blijkbaar is die samenwerking goed bevallen, want anderhalf jaar later is de gezamenlijke plaat May Our Chambers Be Full een feit.

In deze donkere wintermaanden is dit een album dat precies bij de dagen past. Duister, somber en grauw klinkt het. Het is een soundtrack voor van die zondagmiddagen dat een lichtgrijze lucht het hoogst haalbare is, het maar niet ophoudt met regenen en je hoopt dat het snel donker wordt zodat de gordijnen weer dicht kunnen en je verder niet naar die ellende hoeft te kijken.

Die sfeer begint al meteen bij opener Killing Floor. Een zwaarmoedige doomsound treedt je tegemoet waarbij de zang van Emma Ruth Rundle wordt ondersteund door het geschreeuw van Bryan Funck, de zanger van Thou. Het is een interessante combinatie. De vrouwelijke, melancholische klinkende vocalen met (achtergrond)geschreeuw waar menig black metalband jaloers op zou zijn.  Het vormt het meest kenmerkende aan het album en ondanks dat het even wennen is werkt het uitstekend.

We horen op het album dat ondanks de diverse muzikale achtergronden van Emma Ruth Rundle en Thou een gezamenlijke passie wordt gedeeld: de rockscene uit de jaren tachtig en begin jaren negentig. Monolith en Ancestral Recall zijn nummers waarin sterk de grunge-invloeden in te horen zijn, maar ook postrock is prominent aanwezig op het album. Magickal Costs is zo ’n nummer dat wordt voortgestuwd door typische postrockakkoorden. Echter, ook qua vorm is dit genre vertegenwoordigd. De nummers worden gekenmerkt door het ontbreken van een duidelijke structuur, zoals het goede postrock betaamt. Dat maakt dat het album in eerste instantie wat moeilijk toegankelijk is. Meerdere luisterbeurten worden echter beloond, want nadat je de nummers wat beter leert kennen komt langzaam de diepte in de muziek naar de oppervlakte. Met name het acht minuut durende slotnummer The Valley heeft hier baat bij. Op het eerste gehoor is dit een wat voortkabbelend nummer, totdat je de fijne nuances leert kennen en je merkt hoe langzaam naar een knallende climax wordt toegewerkt.

Wanneer een dergelijke combinatie van artiesten een plaat maakt kan het twee kanten opgaan. Of het blijkt een miscalculatie te zijn die maar beter vergeten kan worden (lees: Lou Reed en Metallica) of men versterkt elkaar en het resultaat is een geheel dat meer is dan de som van elk afzonderlijk deel. Dat laatste is op May Our Chambers Be Full het geval. De twee kampen versterken elkaar en blijven mooi in evenwicht. Geen van tweeën drukt te sterk de eigen stempel op de muziek, waardoor een mooi evenwicht ontstaat tussen het mooie van Emma Ruth Rundle tegenover het vuige van Thou. De twee vullen elkaar aan en weten het beste van beide werelden met elkaar te combineren. Helaas duurt de plaat maar 36 minuten, maar goed nieuws: over een paar weken komt dit gezelschap alweer met een vervolg. Waar zo ’n gelegenheidsoptreden wel niet goed voor kan zijn.

Score:

82/100

Label:

Sacred Bones, 2020

Tracklisting:

 1. Killing Floor
 2. Monolith
 3. Out of Existence
 4. Ancestral Recall
 5. Magickal Cost
 6. Into Being
 7. The Valley

Line-up:

 • Emma Ruth Rundle – Zang, Gitaar
 • Bryan Funck – Zang
 • Andy Gibbs – Gitaar
 • Matthew Thudium – Gitaar
 • Mitch Wells – Basgitaar
 • Tyler Coburn – Drums
 • KC Stafford – Gitaar, basgitaar, zang

Links: