Eminenz – Diabolical Warfare

Een van de oudste blackmetalbands van Duitsland is Eminenz. De afgelopen tien jaar was de band live nog wel actief maar bracht geen nieuw materiaal uit. Diabolical Warfare is het zevende album van de band. Keyboardspeler Lorenzo keert daarop terug, en twee nieuwe drummers horen we aan het werk.

Op Diabolical Wafare is het nog altijd de kenmerkende mix van melodieuze death- en black metal wat de klok slaat. Eminenz is een band die melodieuze gitaarlijnen niet schuwt. Qua referentie moet u aan Setherial  en Gehenna denken. Het Duitse label Northern Silence waagt zich eraan en brengt dit album op de markt.

De structuren zijn voorspelbaar en de galopperende gitaartriolen en redelijk eenvoudige drumbeats creëren een geluid dat melancholisch, en zelfs wat gelaten is. De blastbeats op Lucifer Awakening zijn harder op death metal geënt. Zo erg zelfs dat Sceptic Flesh bijna om de hoek komt kijken. Een punkbeat ertussen zorgt voor de nodige afwisseling. De band werkt met uitgebreide intro’s, die de vaart er behoorlijk uit halen. Eminenz is een band die van tevoren een duidelijk beeld heeft van de (deathmetal)structuur van de liedjes, en die voortvarend weet in te vullen. Op Frozen Shadows valt op dat de keyboards durven te experimenteren. Toch blijft onduidelijk waar de band precies heen wil, omdat er meerdere variaties worden voorgeschoteld, waarvan er geen eentje echt het hoogtepunt lijkt te zijn. Wat mij betreft het enige liedje dat zijn doel wat voorbij schiet.

Diabolical Warfare bevat met zorg samengestelde en weldoordachte liedjes. Het album klinkt belegen, en de liedjes worden met een soort kalme gelatenheid gebracht. Er spreekt vrij weinig urgentie uit de liedjes, maar dat is zeker geen nadeel. Het past bij de volwassen manier van je boodschap overbrengen. Nadelen zijn er overigens wel: de cd bevat weinig echte hoogtepunten, en de lange intro’s halen de vaart er behoorlijk uit. Eminenz laat op Diabolical Warfare zien dat het vak wordt beheerst. Het is prettig materiaal, waar duidelijk tijd en denkwerk in zit. Het album dwingt op die manier dan ook respect af. Dat Diabolical Warfare niet met kop en schouders boven veel andere releases uitsteekt hoeft geen probleem te vormen.

Score:

76/100

Label:

Northern Silence Productions, 2021

Tracklisting:

 1. Diabolical Warfare
 2. Lucifer Awakening
 3. First Renegade
 4. Something Beyond
 5. Replica Satani
 6. The Myth of Non-Existence
 7. Frozen Shadows
 8. Doom Dominator

Line-up:

 • Darkman – Gitaar
 • Lorenzo – Keyboards
 • Leviathan – Vocals
 • Black Abyss – Basgitaar
 • Bealdor – Drums
 • Northem – Drums

Links: