Elvira Madigan – Regent Sie

Elvira Madigan – Regent Sie
Black Lodge, 2008

Elvira Madigan is het geesteskind van ene heer Marcus Hammarström. De man zette het project op na het uiteenvallen van zijn vorige band, Abdalucia, en besloot voortaan alles in eigen hand te houden. Een nieuw black metal eenmansproject was geboren. Maar niet zomaar een. Hammarström heeft namelijk een doel voor ogen; de kwalitatief hoge conceptalbums van Queensrÿche (Operation: Mindcrime) en Sabbat (Dreamweaver) terug in de scene brengen. Om dat voor elkaar te krijgen heeft de heer Hammarström Regent Sie opgenomen, een nieuwe klassieker wellicht?

Twijfelachtig. Voor een algemene klassieker als Operation: Mindcrime ontbreekt het Regent Sie in de eerste plaats aan toegankelijkheid voor een breed publiek. Hoewel aangeprezen als een ‘rockopera’, betreft het hier een album dat veel meer raakvlakken heeft met prog en black metal. Rustig akoestisch gepingel met cleane zang, distortion stukken met grunt en keihard gerag met een Dani Filth wannabe die erover heen krijst, Hammarström heeft het er allemaal ingestopt. En de man heeft er wel degelijk een soort talent voor. Alleen het succes van de muziek wisselt sterk door de verschillen in productie per nummer. Doordat er geen computers zijn gebruikt om de opnames te verbeteren, gaan de zwaardere black metal nummers verloren in een zeer brakke productie. Zowel bij de zang, als bij de gitaar en toetspartijen lijkt alsof men er alles aan heeft gedaan om de boel maar vooral nergens naar te laten klinken. Zonde, want door de constante ruis met ergens een verloren melodie erin, zal bij de doorsnee luisteraar al snel de verveling toeslaan.

Regent Sie is een album met een redelijk inhoud, maar de productie ligt zo ver onder de maat dat daar niet veel van overblijft. Een luisterbeurt kan op z’n plaats zijn als je door de productie heen kan luisteren, maar waarschijnlijk zullen de meesten dit schijfje zonder zorgen kunnen overslaan.

Tracklist:Elviraae

 1. Mortal Man & the King
 2. Silfvertounged
 3. Solstice & SleepwalKing
 4. Demonaria I: Heart of the Devils Keep
 5. Lambmendtations
 6. Sister Fairytale
 7. Demonaria II: Luminouses Gift
 8. The Harkencraft & the Witch of Marbeled Halls
 9. Demonaria III: Grin
 10. SoulSearchKing
 11. RekindleSelf
 12. Liars in Wait
 13. Demonaria IV: Warring
 14. The True Worth of the Lie
 15. Regency

Line-up

 • Marcus Hammarström – All Vocals and Instruments

Links