Elvenking – The Scythe

Elvenking – The Scythe
AFM Records – 2007

Tien jaar geleden is het alweer dat het Italiaanse Elvenking het levenslicht zag. Begin 2006 kwam het derde album The Winter Wake uit, waarmee de band zich definitief manifesteerde in het power/folkmetalgenre. Een jaar later lijken de Italianen van gedachten te zijn veranderd. Het sprookjesthema heeft afgedaan en maakt plaats voor een poëtisch conceptalbum over een minder vrolijk onderwerp, de dood. En bij zo’n duister onderwerp horen natuurlijk niet meer de vrolijke folkdeuntjes van weleer.

Nee, de heren van Elvenking gooien het anno 2007 met The Scythe over een heel andere boeg. Vanaf het eerste nummer The Scythe word je geconfronteerd met een veel agressiever en duisterder geluid dan te horen was op voorgaande albums. Niet alleen de gitaarpartijen, maar ook de productie van het gitaargeluid is meer de kant van de deathmetal opgeschoven. Daarbij speelt het zessnarige instrument ook nog eens een dominante rol in de composities, waardoor het vioolgeluid veelvuldig naar de achtergrond verwezen wordt. Het klassieke instrument dient nu vooral het doel de muziek extra weemoedig te maken. Zonde, want de ondergeschikte rol van de normaliter sterke viool zorgt ervoor dat de matige gitaarriffs bloot komen te liggen. Op vocaal gebied heeft men ook enkele veranderingen doorgevoerd. Hoewel zanger Damna(goras) zich nog altijd bedient van zijn karakteristieke power metalvocalen, maakt men op The Scythe ook gebruik van het zwaardere werk, grunts. Op zichzelf een logische keuze, gezien het thema en de stijl van de muziek, maar net als bij de gitaren schieten de zwakke grunts hun doel voorbij.

The Scythe blijkt ondanks de niet al te hoge verwachtingen toch een teleurstelling. Dat de band het lef heeft om de stijl helemaal om te gooien is prijzenswaardig, maar de uitvoering had echt stukken beter gekund. Een compleet fiasco mag The Scythe echter niet genoemd worden. Door het donkere sfeertje schemert namelijk genoeg licht van de oude Elvenking om deze plaat met een voldoende te beoordelen.

Tracklist:Elvenking the scythe

 1. The Scythe
 2. Lost Hill Of Memories
 3. Infection
 4. Poison Tears
 5. A Riddle Of Stars
 6. Romance & Wrath
 7. The Divided Heart
 8. Totentanz
 9. Death And The Suffering
 10. Dominhate

Line-up:

 • Damnagoras – vocals
 • Aydan – guitar
 • Gorlan – bass
 • Elyghen – keyboards, violin
 • Zender – drums

Links:


javascript hit counter