Eluveitie – Evocation II: Pantheon

Waar voor te vrezen viel, is gebeurd: deel twee van de afgrijselijke akoestische folk-reeks Evocation, waarmee Eluveitie in 2009 begon, is onder ons. Elk nummer is een eerbetoon aan een Keltische god, het is dus niet gewoon een akoestisch folk-album, het is een religieus akoestisch folk-album. Bijten in die zure appel, let’s get it over with!

Tja, het is folk hé. Op Dranouter, het Boombal en andere politiek correcte bijeenkomsten van dreadlockdragers in lorren trekken ze hier prompt hun geitenwollen danssokken voor aan. Al is het bij lange niet al te zwierige, up-tempo hopsafaldera-frivoliteit dat uit de harpen, violen, fluiten of doedelzakken kwinkeleert. Sommige vereringen komen in de vorm van instrumentale, ritualistische klankspelen met bezwerende percussie. Andere zijn dan weer intieme wegdroomballades, waar vooral opvalt dat nieuwe zangeres Fabienne een nachtegaal met kristallen stem is.

Her en der herken je enkele traditionele tunes die de zeven Zwiters al eens in hun metalrepertoire draaiden. Zo dartelen de deuntjes van Inis Mona (al kent iedereen die leefde in de jaren negentig dat van La Tribu De Dana van Manau) en Wat Zullen we Drinken (dat kent iedereen die leefde in de jaren negentig dan weer van Scooters How Much Is The Fish) voorbij. Zet hier een paar hobbelende basdrums en een menhirvergruizelende metalgitaar onder en je hebt een schitterende plaat. Laten we eindigen met een positieve noot: de evocaties zijn nu definitief gedaan. Daar trekken wij dan weer onze versleten danssokken uit de Zeeman voor aan!

Score:

36/100

Label:
Nuclear Blast, 2017

Tracklisting:

 1. Dureððu
 2. Epona
 3. Svcellos II (Sequel)
 4. Nantosvelta
 5. Tovtatis
 6. Lvgvs
 7. Grannos
 8. Cernvnnos
 9. Catvrix
 10. Artio
 11. Aventia
 12. Ogmios
 13. Esvs
 14. Antvmnos
 15. Tarvos II (Sequel)
 16. Belenos
 17. Taranis
 18. Nemeton

Line-up:

 • Chrigel Glanzmann – Vocals, Akoestische gitaar, Doedelzak, Bodhran, Gaita, Harp, Fluiten, Mandoline
 • Kay Brem – Basgitaar
 • Rafael Salzmann – Gitaar
 • Nicole Ansperger – Viool, Achtergrondzang
 • Matteo Sisti – Doedelzak, Mandoline, Fluiten
 • Alain Ackermann – Drums, Percussie
 • Jonas Wolf – Gitaar
 • Michalina Malisz – Draailier
 • Fabienne Erni – Zang, Keltische harp, Mandoline

Links: