Elsewhere – 1981

Elsewhere – 1981
Rogue Records, 2011

Met 1981 wist het Amerikaanse Elsewhere vorig jaar weer even een stap in het verleden te zetten. De band profileert zich als makers van progressive punk die de luisteraars terug katapulteert naar de rock en new wave uit de jaren ’70 en post-punk van de jaren ’80. Een goed gekozen titel dan?

Voor het merendeel voel je dat Elsewhere duidelijk nog voeling heeft met het oudere materiaal van bands als The Cure of Joy Division. Ook wat op een zagerig en luchtig toontje gebracht en met een erg popperige naklank. Op tracks als Before The Stars Align doet het me zelfs wat richting moderne zaken denken zoals Blink 182 of Greenday. Toch verdwijnt dat kleine beetje energie als sneeuw voor de zon en brengen de Amerikanen het erg langgerekt, melodieus (zelfs hier en daar spacy met die synth) en met een dikke baslaag. Toch weet de band me niet warm te maken met een Retreat of Connection, waarbij er sloom en heupwiegend meegeluisterd kan worden, maar waar het geheel al snel verveelt.

Knappe baslijnen, leuke synths, en een sfeertje van oudsher. Toch mocht deze oldtimer in een nieuw pakje wat amusanter klinken en minder houterig uit de hoek komen. Vooral voor fans van new wave, want hoewel de band bij het labelen van de eigen roots ook rockgrootheden als Led Zeppelin of The Police aanhaalt, doet Elsewhere daar eigenlijk nergens aan denken.

Tracklisting:

Elsewhere - 1981

 1. 1981
 2. Before The Stars Align
 3. To The Surface (For Armenia)
 4. Retreat
 5. Marginal
 6. Connection
 7. Waiting Alone For A Spotlight
 8. Faces & Places
 9. Runner
 10. Remember

Line-up:

 • Craig Morrison – Drums
 • Marc Ubaldino – Bass
 • Mike Aroian – Guitars, Vocals

Links:

Elsewhere – 1981

Elsewhere – 1981
SAOL Music, 2012

De indie-rockformatie Elsewhere uit het Amerikaanse Boston ziet eruit als een groep suburban voetbalvaders die in hun prefab garage wat riffjes oefenen… en hier en daar klinken ze zelfs zo! Ze zeggen zelf progressieve punk te spelen maar ik deel hen liever in bij de rustigere radio rockbands die tegen alle verwachtingen in het begin van deze eeuw overal door de luidsprekers knalden.

Er schort echter wel heel wat aan de muziek die Elsewhere brengt. De teksten zijn niet hoogdravend en redelijk ‘poppy’ terwijl ze muzikaal ook niets aantrekkelijks weten te brengen. De vocalen van Michael zijn me soms iets te schel en misschien wel wat te vals om me echt te kunnen bekoren. Het is waar dat de band zijn tijd heeft genomen vooraleer deze plaat uit te brengen maar zo te horen hebben ze deze niet erg goed besteed: de nummers zijn niet altijd even strak ingespeeld of ingestudeerd terwijl er hier en daar nog wat scherpe kantjes aan de drum en basgitaar zitten. Algemeen gesproken is dit een plaat waarvan er dertien in een dozijn zitten. Geen enkel echt pakkend nummer of een riffje dat je bijblijft. Niet echt een plaat die ik nog snel eens in mijn speller zal stoppen.

Tracklisting:
Elsewhere - 1981

 1. 1981
 2. Before The Stars Align
 3. To The Surface
 4. Retreat
 5. Marginal
 6. Waiting Alone For A Spotlight
 7. Connection
 8. Faces & Places
 9. Runner
 10. Remember

Line-up:

 • Marc Ubaldino – Basgitaar
 • Michael Aroian – Zang, Gitaar
 • Craig Morrison – Drums

Links: