Elizium – Relief By The Sun

Elizium – Relief By The Sun
STF Records, 2011

Het Nederlandse Elizium bestaat al sinds 1991, maar brengt met Relief By The Sun pas haar tweede langspeler. Voorganger Angel Of Mistrust werd overwegend goed ontvangen door pers en publiek. Ik verwacht dat dit met Relief By The Sun niet anders zal zijn. In de vorm van Michael Paap heeft de band een andere bassist, maar dat heeft geen hoorbare aardverschuivingen meegebracht.

Elizium speelt nog steeds bombastische donkere rock waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de veelzijdige zang van Peter Berends en de sfeervolle toetsen van Erik Dijkstra. De overige instrumenten spelen een ietwat ondergeschikte rol. Her en der steekt er een gitaarsolo op, maar over het algemeen staan de gitaren en drums in dienst van het geheel. De kracht van Elizium schuilt dan ook niet in technische krachtpatserij, maar veeleer in de kunst van het weglaten en in dienst van de muziek spelen. Het songmateriaal is ogenschijnlijk sober, maar na meerdere luisterbeurten geven zij hun ware schoonheid prijs. Dit heeft voornamelijk te maken met de weldoordachte arrangementen. Mooi voorbeeld is Raven waarin het tempo wordt opgevoerd of het van een bijzonder fraaie gitaarsolo voorziene Violent Flower.

bandfoto elizium

Zijn er dan ook nog minpunten te bedenken? Toch wel. Persoonlijk vind ik het drumwerk een beetje houterig. Het doet me denken aan dat van Mick Pointer (Arena, ex-Marillon). En ondanks dat Berends veel gevoel in zijn zang legt en de teksten daardoor goed weet over te dragen lijken zijn zanglijnen wel erg op elkaar. Voor het overige niets dan lof voor deze heren uit Zoetermeer. Zelf geven zij op hun website aan momenteel sterker dan ooit te zijn. Mijn advies aan hen: houd dat vuur brandend. Ik verwacht dat niet alleen nachtvlinders worden aangetrokken door Relief By The Sun, maar dat ook andere rockliefhebbers wel wat met deze band kunnen.

Tracklisting:
cover elizium 200 200

 1. War In Heaven
 2. Nevermore
 3. Rotten
 4. Violent Flower
 5. Relief By The Sun
 6. A Tragic End
 7. Raven
 8. Nemesis
 9. Temple Of War
 10. Die Alone
 11. Nemesis (acoustic bonus)

Line-up:

 • Peter Berends – zang
 • Peter Röge – gitaar
 • Erik Dijkstra – toetsen
 • Michael Paap – bas
 • Gerard Manoch – drums

Links: