Elephant Tree – Day of Doom Live

Elephant Tree komt dit jaar in de jaarlijst met het buitengewoon sterke Habits. Maar omdat de band niet kan optreden volgt nog maar eens een liverelease, zoals we er zovelen hebben gehad dit jaar. Dit concert werd gegeven in New York in november 2019. Live stonerdoom mag je alleen luisteren met een kneitergrote subwoofer, anders kan je net zo goed Aqua of ABBA opzetten. Afijn, ik heb de subwoofer eens op standje maximaal gezet en dit plaatje in de ouderwetse cd-speler gestopt. Nee grapje, ik heb hem via de laptop op mijn huiskamerboxen aangesloten, want zo gaat dat tegenwoordig.

Voor de mensen die de band niet kennen: dit betreft stoner/doom met shoegazerige vocalen. Sommige mensen noemen het genre dan ook doomgaze. De band bracht drie volledige albums uit, voordat werd overgegaan tot het uitbrengen van deze live-opname.

Day of Doom Live moet eerst even de luisteraar laten wennen. De zang klinkt live toch wat minder dynamisch dan op album. De samenzang is zelfs enigszins matig op opener Aphotic Blues. Op het vervolg Dawn blijkt de band al een betere afstemming te hebben bereikt. Met het basgeluid zit het ook goed in elk geval. Ik ben inmiddels aan de 34e subwoofer toe. Chris Johnson heeft de mastering prima vormgegeven, met een realistisch, maar zwaar geluid. De grooves doen je hoofdje knikken en je hoort een prima synergie tussen de muzikanten.

De stonede riffs klinken pas echt opgewarmd vanaf halverwege Wither. Eindelijk komt de chillfactor in standje tien uit tien door en je hoort dat de band dan pas echt lekker in de set zit. De aanslagen zijn net ietsje minder gespannen en het plezier staat voorop. De samenzang in Surma gaat ook uitstekend in de live-uitvoering. Vet dat de band ook In Suffering speelt, wat een veel zwaarder liedje is dan de rest van de songs op de tracklist. Hierbij volgen grunts en de chaos komt prima over. De dynamiek in het liedje komt ook live goed uit de verf, met een hoofdrol voor de drummer die ontzettend strak in zijn wissels zit. Attack of the Altaica haalt dan nog een beetje de flow uit het optreden, maar de band sluit af met het eveneens slaapverwekkende Circles. Die overgang is een beetje jammer. Liever zie je deze band juist afsluiten met een knaller, in plaats van met twee liedjes die meer ruimte hebben voor rust en tederheid.

Liefhebbers van liveplaten kunnen deze gerust aanschaffen. Zeker in deze tijden, waarin je niet fatsoenlijk naar een podium kunt. Eet je hart uit en waan jezelf in een plaatselijke muziektent. Vette band, degelijke show, vette mastering, maar check ook vooral het nieuwe album Habits!

Label:

Magnetic Eye Records, 2020

Tracklisting:

 1. Aphotic Blues
 2. Dawn
 3. Wither
 4. Surma
 5. In Suffering
 6. Attack of the Altaica
 7. Circles

Line-up:

 • Jack Townley – Gitaar, vocalen
 • Peter Holland – Basgitaar, vocalen
 • Riley MacIntyre – Gitaar, vocalen
 • Sam Hart – Percussie

Link: