Electric Wizard – Wizard Bloody Wizard

Doom instituut Electric Wizard behoeft natuurlijk geen introductie. De band bestaat inmiddels zo’n kwart eeuw en heeft ons in die jaren getrakteerd op baanbrekende releases en unieke optredens. Dopethrone uit 2000 wordt algemeen als een genre definiërend album beschouwd en beïnvloedt nog altijd vele bands in de doom en stoner scene. Live komt de band echter tot volle wasdom en sleept het concertbezoekers mee in een naargeestige wereld.

Hoe houdt een band die al 25 jaar de randen opzoekt van distortion, volume en repetitieve riffs het voor zichzelf interessant om een nieuw album uit te brengen? Electric Wizard zoekt het in het strippen van het bandgeluid en een terugkeer naar de roots van de muziek. Opener See You In Hell is daarvan een duidelijk voorbeeld en zet de toon voor de rest van het album. Wat opvalt, is dat het tempo van de nummers iets hoger ligt dan we gewend zijn van Electric Wizard. Een zekere eentonigheid ligt echter wel op de loer, want de riffs zijn niet bijzonder inventief. The Reaper is verreweg mijn favoriete nummer van het album en bewijst dat Electric Wizard ook zonder overdreven distortion een band blijft om rekening mee te houden. De knipoog in de titel van het album naar de grootvaders van het genre siert de band.

Totdat ik de band het nieuwe album live heb horen uitvoeren, weerhoudt ik me van al te definitieve conclusies. De nieuwe, wat meer toegankelijke sound zou zomaar heel goed kunnen werken en een breder publiek aanspreken. Ook een band als Electric Wizard is natuurlijk afhankelijk van voldoende commercieel succes voor het voortbestaan.

Score:

75/100

Label:

Spinefarm Records, 2017

Tracklisting:

  1. See You In Hell
  2. Necromania
  3. Hear The Sirens Scream
  4. The Reaper
  5. Wicked Caresses
  6. Mourning Of The Magicians

Line-up:

  • Justin Oborn – Vocalen, Gitaar
  • Liz Buckingham – Gitaar, Feedback
  • Clayton Burgess – Bas
  • Simon Poole – Drums

Links: