Eldorado – Antigravity Sound Machine

Eldorado – Antigravity Sound Machine
Bad Reputation Records, 2012

Bij de vorige release van Eldorado was er nog een stevig voorbehoud bij de bespreking van hun toenmalige album Golden. Ze waren toen op de goede weg, maar hier en daar schortte er nog wat aan. Laat het meteen duidelijk zijn, dit is een lesje muziekgeschiedenis geworden, maar dan eentje waar de leerling af en toe de meesters overtreft. Je komt het niet zo vaak tegen.

Dit Eldorado heeft zo’n muzikaal meesterschap in huis dat je er met momenten stil van wordt. Elk nummer gaan bespreken gaat ons héél ver leiden, maar toch enkele wapenfeiten. Ze klinken als een zalige mix van Led Zeppelin, Free en Bad Company (neen, dierbare vrienden, dat is niét hetzelfde!), maar dan zonder het gedweep en de verafgoderij die bijvoorbeeld bij Wolfmother wél aanwezig is. Af en toe hoor je snuifjes Black Sabbath voorbij fladderen, een enkele keer zelfs Queens of the Stone Age. Zeer bluesy rock dus, met veel uitstapjes naar stoner en de hardrock van de jaren zeventig. Ik meende zelfs een riff van Jethro Tull herkend te hebben!

Dé grote kracht van dit Eldorado is echter de zanger, Jesus Trujillo. Godverdeteringgodver, wàt een zalige strot heeft die kerel. Van geheel achteloos sleazy tot screamerig hoog, maar dan met veel whisky op de leidingen, zeg maar. En na een nachtje sigaren roken. Er wordt her en der de vergelijking gemaakt met het opperhoofd van Aerosmith, maar Trujillo zingt de brave Steven Tyler moeiteloos naar huis. Met de nonchalance van een Paul Rodgers in zijn goeie jaren.
Dit Eldorado kent zijn klassiekers, laat dat duidelijk zijn. Maar wat ze daar vervolgens mee doen behoort tot het beste wat dit genre ooit voortgebracht heeft. Ze komen uit Spanje. Leve Spanje! Deze komt in mijn jaarlijst 2013, en in die van de jaren daarna ook vrees ik. Wat een modderfokker van een plaat, jongens.

Tracklisting:
Eldorado – Antigravity Sound Machine

 1. Maybe Forever
 2. Mr Saturn
 3. Lika A Lost Child
 4. Another Bright Sunday
 5. Searching For Light
 6. A Farewell To Remember
 7. Background Radiation
 8. Space Mambo
 9. Kassandra
 10. Paranormal Circus
 11. Lady Of The Mountain
 12. Blue Jay Wings

Line-up:

 • Jesus Trujillo – Vocals
 • Andres Duende – Guitars
 • Cesar Sanchez – Bass
 • Javier Planelles – Drums

Links: