Elder – Innate Passage

Wat? Heeft Elder een nieuwe plaat? Oké, dan laten we alles vallen en vliegt deze nieuwe schijf per direct de stereo-installatie in. Geen band die zo lekker stoner en prog met elkaar vermengt als dit viertal uit Massachusetts. Nu ja, stoner. Plaat na plaat neemt de band meer afstand van het genre en omarmt het steeds meer het zweverige progrock. De verwachting is dan ook dat deze plaat geheel eigenwijs in dezelfde richting zal blijven verder rijden en ja hoor… Innate Passage blijkt één langgerekte “progtastische” symfonie te zijn.

Vanaf Catastasis is het al direct prijs. Het openingsnummer laat zijn luisteraar niet lang raden naar wat voor plaat dit zal worden. Zweverig, doch bij momenten stevig. Het soort muziek dat perfect bij de herfst past eigenlijk. Kalmpjes dwarrelen de blaadjes naar beneden, waarna de band het volume eens opendraait en alle overige bladeren zonder medelijden van de boom worden geblazen. Ik klink weer alsof ik lijm heb gesnoven. Dat besef ik echt wel. De muziek van Elder is echter, naast proggy, in dergelijke mate psychedelisch dat het bezit van meer dan één album strafbaar zou moeten zijn bij wet.


Nee, van stoner schiet niet veel meer over op dit album. Een laatste stuiptrekking vormde het huwelijk met de Duitse stonermastodon Kadavar. En ook die plaat zou op de speelplaats als laatste kindje gekozen worden door de andere stonerbands. Heel rustig kabbelend en bij momenten zo nevelig en schemerachtig dat het de ideale soundtrack voor een Caspar David Friedrich-schilderij kon zijn. Dan is deze nieuwste plaat van Elder meer muziek voor een Van Gogh in zijn Parijse jaren. Psychedelisch, onrustig, spannend en weerbarstig, maar toch in dergelijke mate gestructureerd en aangenaam om naar te luisteren dat de kans onbestaande is dat er iemand zijn oor afsnijdt.

Deze Elder-plaat valt eigenlijk met geen woorden te omschrijven. Je moet de schijf beluisteren om de muziek te ervaren. Indien je zou twijfelen kan je gewoon eens Merged in Dreams – Ne Plus Ultra als teaser beluisteren. De song vat het album namelijk netjes samen in net geen vijftien minuten: een rollercoaster die zijn luisteraar vlinders in de buik geeft en doet wegglijden in een soort lucide droom, net zoals de titel belooft. Innate Passage dient echter in zijn geheel te worden beluisterd om ten volle geapprecieerd te worden. Het album mist namelijk een echt vlaggenschip, het soort nummer dat een album definieert. Dat is dan ook direct het enige minpunt dat ik kan bedenken en ik ben de eerste om toe te geven dat het flauw is om me daarin vast te bijten.

Innate Passage van Elder, om het herfstgevoel op psychedelische manier te ervaren. Niet twijfelen, want ik hoor links en rechts dat Mariah Carey reeds aan haar jaarlijkse martelronde is begonnen. De wereld heeft dus nood aan goede muziek! We moeten dit Kwaad samen bestrijden en een goede Elder kan hierbij wonderen doen!

Score:

87/100

Label:

Stickman Records, 2022

Tracklisting:

  1. Catastasis
  2. Endless Return
  3. Coalescence
  4. Merged in Dreams – Ne Plus Ultra
  5. The Purpose

Line-up:

  • Nick DiSalvo – Zang, gitaar, keyboard
  • Jack Donovan – Basgitaar
  • Mike Risberg – Gitaar, keyboard
  • Georg Edert – Drums

Links: