Ektomorf – Reborn

Er zullen altijd bands zijn die blijven hangen op het randje van populariteit en underground. Bands waarbij het maar niet lukt om door te breken bij het grote publiek. De meest bekende van dit type bands is natuurlijk wel het Canadese Anvil. Een andere band die echt al jaren internationaal voet aan de grond probeert te krijgen, is Ektomorf. Evenals Anvil een behoorlijke staat van dienst, maar de grote doorbraak blijft uit.

In 1993 opgericht in Mezőkovácsháza (Hongarije, vlakbij de Roemeense grens) door zanger/gitarist Zoltán “Zoli/Zotya” Farkas, die nog steeds de band leidt en het enige overgebleven originele bandlid is. De stijl van de band heeft zich in de loop der tijd getransformeerd van tribal/nu metal, via groove metal naar thrash metal. Hun aanstaande en tevens vijftiende album is, weloverwogen, getiteld: Reborn.

Het album opent met Ebullition en klinkt meteen recht-voor-z’n-raap. Thrash metal waarbij ik overduidelijk raakvlakken hoor met een band als Testament. Hun roots worden echter niet vergeten en er zit in dit nummer dan ook een passage waar toch even een licht uitstapje gemaakt wordt naar de tribal zoals we die kennen van hun albums uit de jaren 90 van de vorige eeuw.

Het titelnummer geeft mij het gevoel alsof ik een nummer van Sepultura uit de ‘Beneath the Remains’-periode opzet. Halverwege krijgen we echter een heerlijke break om er even wat rust in te brengen en vervolgens weer retestrak te eindigen.


In het persbericht van Reborn staat dat het album de sfeer ademt van ‘The Big Four’ (Metallica, Megadeth, Slayer en Anthrax) en toch een compleet onafhankelijk en nieuw hoofdstuk is voor de band. Naar mijn mening is voor Ektomorf ‘The Big Four’ misschien een beetje te veel credit, maar dit is wel een thrashmetalalbum dat staat als een huis. Eerder noemde ik al Testament en Sepultura en als ik nog even verder mag gaan met vergelijkingen trekken dan hoor ik ook invloeden van Machine Head (And the Dead Will Walk) en zelfs Fear Factory (Smashing the Past).

Het is een hele vooruitgang en grote verandering voor Ektomorf. Ik hoop dat het ze geen windeieren zal leggen en dat ze hiermee eindelijk de erkenning krijgen die ze verdienen. Mij hebben ze in elk geval overtuigd van hun kwaliteiten.

Score:

86/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

 1. Ebullition
 2. Reborn
 3. And the Dead Will Walk
 4. Fear Me
 5. Where the Hate Conceives
 6. The Worst is Yet to Come
 7. Forsaken
 8. Smashing the Past

Line-up:

 • Zoltán Farkas – Zang, gitaar
 • Szebasztián Simon – Gitaar
 • Csaba Zahorán – Basgitaar
 • Kàlmàn Olàh – Drums

Links: