Ekrom – Uten Nådigst Formildelse

Bijzonder interessant in blackmetalland waren de eind jaren ’90. Een band als Covenant –  later omgedoopt tot The Kovenant – maakte toen het mooie weer en terroriseerde menig stereoinstallatie, en dus ook de mijne, met zijn meesterlijke, melodische, symfonische blackmetalmuziek. Platen als In Times Before The Light (1997) en ook Nexus Polaris (1998) zijn gewoon cultalbums. Ergens in 1994 kwam, nog steeds van dezelfde band, The Storm Of Shadows-demo uit met op bas ene Kharon. En laat het net dit heerschap zijn die samen met Thomas Ødegaard, drummer/zanger van Nocturnal Breed, de band Ekrom uit de grond heeft gestampt. Edged Circle Productions, de platenboer van onder andere Yoth Iria en Asagraum, zag wel graten in deze muzikale samenwerking. Uten Nådigst Formildelse, want zo heet de debuutplaat, is dan ook het eerste wapenfeit.

Ik verwacht dus niks meer of minder dan een topalbum volgestopt en -gepropt met hoogstaande meesterlijke, melodische, symfonische blackmetalmuziek. Let wel, de muziek op de bovengenoemde platen van Covenant, werd natuurlijk wel grotendeels gemaakt door het duo Blackheart en Nagash. Dus ik moet wat uitkijken om bepaalde talenten aan bepaalde figuren te koppelen.

In ieder geval start de plaat aan een razende vaart met een penetrant arsenaal aan gitaarriffs, een goed strak uitgevoerde blast die wordt gevolgd door een even strak dubbele basthema en een snerpende keel. Het mag geschreven worden dat de oude Covenant wel in me opkomt. Bell Witch is als nummer dus een bijzonder aangename kennismaking met dit Ekrom. Zeker als je dan ook nog eens die dreigende melodielijnen in rekening brengt. De heren boetseren gewoon perfect verder met The Black Flame Of Seth. Nog zo een nummer dat messcherp door je vlees snijdt al was het maar door de vocalen die behoorlijk voorzien zijn van effecten. Het aansluitende The Black Hearted Ragana heeft dan weer die typische wandelende baspartij die je in de vroege jaren ’90 ook hoorde bij een band als Dødheimsgard ten tijde van Kronet Til Konge of Old Man’s Child op hun In The Shades Of Life-demo. En dan moet een gevoelige akoestische partij in Misanthrophy Void nog komen. Deze partij wordt wel wat hoekig en puntig aan de kant gedrukt door weliswaar een bijtende gitaarlead.

Godverdomme wat een dikke plaat! Als er een plaat verdient in de jaarlijst te staan met de connotatie: “terug naar de jaren ’90 black metal”, dan is het deze Uten Nådigst Formildelse van het Noorse duo, Ekrom wel. Kopeeuh!

Score:

90/100

Label:

Edged Circle productions, 2023

Tracklisting:

  1. Bell Witch
  2. The Black Flame Of Seth
  3. The Black Hearted Ragana
  4. Abyss Of Eternity
  5. Misanthrophy Void
  6. I Djevellens Skygge
  7. My End
  8. When I Enter The World Of Unknown

Line-up:

  • Kharon – Zang, gitaar, synth
  • Thomas Ødegaard – Drum

Links: