Eisenkult – Vulgäre, Deutsche Hassmusik

Vulgäre, Deutsche Hassmusik! Zo mag ik het horen. Het is de titel van de derde plaat van de drie Duitsers van Eisenkult. Drie? Ja we tellen de split met Atronos als volwaardig werk dus even niet mee. Zou op zich wel kunnen, want de heren spelen in Atronos, ook in Mavorim, in Asenheim of Totenwache. Tja, je weet hoe dat gaat in extreem metalland, we keren niet alleen voor de eigen deur en spelen wel eens vaker met anderen in andere bands. Ik pleeg dit wel eens eerder plagerig blackmetalinteelt te noemen. Iets wat op muzikale basis alvast geen kwaad kan, want erg vaak resulteert dit toch in uitmuntende plaatjes. Zo moet ook het Purity Through Firelabel gedacht hebben, want ze namen prompt deze heren onder de vleugels.

Kerkklokken, een orgel… het lijkt wel of we op de kerkbanken terecht zijn gekomen. Ik krijg plots koude rillingen en het zweet parelt van mijn voorhoofd. Gelukkig weten de heren van Eisenkult hier een bijzonder donkere rand aan te geven. Koorachtige samenzang maken de eerste maten van dit album en dus ook van het eerste nummer, Anrufung, een bijzonder interessante oproep tot deelname aan deze diep, duistere blackmetalrite. Op vrij brute wijze krast Der Teufel Hat’s Gesandt op gang en met behulp van een dreunend drumfundament en een knotterende baspartij komt er wat ruimte vrij voor haatdragende vocalen en dito keyboardpartijen. Nochtans lijken die laatste eerder speels aan te voelen. Ze kondigen echter een magistrale melodielijn aan! Eigen aan het werk van dit infernale trio zijn niet alleen de stampende riffs of de ijskoude op Finse leest geschroeide melodielijnen, het zijn ook die toevoegingen van opzwepende cleane zanglijnen. Luister maar eens naar Bizarr Und Erbärmlich.

Bruut met de vuile laarzen tussen de tranen van een ander doorbanjeren, heerlijk toch. Tränensäufer is behoorlijk smerig te noemen. Laat je opnieuw niet vangen door het wat brozer aanvoelende keyboardthema. De ranzigheid drupt er toch gewoon van af hoor. Tijd voor een gestoord partijtje blote-poepen-klets? Of zo klinkt te start van het botergeile Wer Schlug Dienen Abel Tot.

Wat een botergeil, vulgair, Duits haatmetaalplaatje! De heren van Eisenkult hebben met Vulgäre, Deutsche Hassmusik een bijzonder interessante plaat afgeleverd die best wordt toegevoegd aan één ieders collectie.

Score:

85/100

Label:

Purity Through Fire Records, 2023

Tracklisting:

 1. Anrufung
 2. Der Teufel Hat’s Gesandt
 3. Bizarr Und Erbärmlich
 4. Da Ist Nichts
 5. Tränensäufer
 6. Wer Schlug Dienen Abel Tot
 7. Te Deum
 8. Niederes Gewürm
 9. Gnadenwille V
 10. Sendung Und Segen

Line-up:

 • Tiwaz – Zang
 • Valfor – Drum
 • Baptist – Gitaar, bas, keyboard, zang

Links: