Einvigi – Sielulintu

Een album volgepropt met blackgaze, overgoten met een folksausje. De heren die dit voor elkaar krijgen, is het Finse viertal Einvigi. De eerste langspeler die men uitbrengt als vervolg op een single/EP, heet Sielulintu of “geestesvogel”. Gelukkig wordt er ook in de eigen taal gezongen, meermaals kwam ik hier op terug en noemde ik dit een bijzonder pluspunt. Het eveneens Finse Inverse records bracht de plaat uit.

Laat ik meteen duidelijk maken dat zij die op zoek zijn naar stevige blastpartijen gedrenkt in typische Finse melodieën, terugkomen van een kale, koude reis. Het hele gebeuren wordt eerder traag op een gezapige manier gebracht weliswaar met hier en daar een korte uitspatting. Lust je wel pap van het werk van Noumena, landgenoten trouwens van deze heren, dan kan je deze plaat misschien ook wel smaken. Deze laatsten brengen echter het geheel anders, veeleer voorzien van een deathmetaltrui.

Het is een niet al te lange plaat geworden, die zes nummers verzamelt en net over de dertig minuten glijdt. Want glijden doet deze plaat wel. Dit komt door de golvende gitaarpartijen, de ietwat stereotype drumlijnen en de wat zoetere cleane vocalen. Het geheel ademt alzo niet zozeer bruutheid en agressie uit maar eerder zachtheid en koelte. Versta me niet verkeerd, wanneer het tempo wat de hoogte in gaat en de scream de bovenhand neemt, voel je toch wat korzelige woede doch je krijgt veelal het gevoel dat er een zekere voorzichtige, ingetogenheid aanwezig is. Neem nu het type voorbeeld hiervan, Alttarille.

Het daaropvolgende, Noitajoki, is dan wel een wat opzwepend nummertje maar kent voor het geheel toch een net te vrolijke ondertoon. De typische gaze-partijen zijn hier wel erg prominent aanwezig. En wanneer met een akoestische gitaar Synty wordt ingewalst, weet je dat er weer een dromerige escapade aankomt, die gedragen wordt door een boeiend hoofdthema.

Een wat te voorzichtige plaat, met hier en daar fijngevoelige melodieën doch in het geheel net te braaf. Weliswaar geen slechte poging om het alzo te brengen.

Score:

70/100

Label:

Inverse Records, 2020

Tracklisting:

  1. Soturin Uni
  2. Alttarille
  3. Noitajoki
  4. Synty
  5. Sielulintu
  6. Korven Yllä Tanssivat Taivaan

Line-up:

  • Joonas Koppanen – Bas, zang
  • Henri Sund – Drum
  • Petteri Granberg – Gitaar, zang
  • Krister Virtanen – Gitaar

Links: