Einherjer – North Star

Een lage mist hangt over de Noordzee. In de verte doemen de zwarte silhouetten op. Als groteske, ongeziene zeewezens uit de zee glijden ze over het grijze water. Met priemende ogen tuur je naar de horizon. Plotseling zie je het: een drakenboeg, een mast en duizend mannen met messen tussen hun tanden en bloeddorst in hun ogen. Einherjer is op plundertocht.

Einherjer is een Noors vikingmetalgenootschap dat sinds zijn ontstaan in 1993 zeven albums heeft uitgebracht. North Star  is dus de achtste kras op de armring. Het album is vrij toegankelijk en op sommige momenten zelfs catchy te noemen. Het toepasselijk getitelde West Coast Groove zou makkelijk de vikingvoetjes van de vloer kunnen bewegen. Van het meeslepende Ascension krijg je spontaan zin in de voetsporen van Ragnar Lothbrok te treden. De lompe levensstijl van de Vikingen komt muzikaal tot uitdrukking. Een woest volk met harten van ijs en bijlen van staal. North Star is dan ook de perfecte soundtrack voor nachtelijke plundertochten. En dan bedoel ik niet de sneue plunderingen van zestienjarigen die een Jumbo leegroven. Neen, het gaat hier over pre-middeleeuwse Noormannen die Britse kerken leegtrekken. Nachten waarin er net zo veel bloed vloeit als mede en waarin de volle maan weerkaatst op de glimmende lemmeten. Je kan je afvragen wanneer een plundertocht zó lang is geleden, dat het een acceptabele daad wordt. Gelukkig hoeven we ons vandaag niet bezig te houden met overpeinzingen over hoe de mens zich verhoudt tot de geschiedenis.

Hoewel de Vikingen bekend stonden als verkenners en ontdekkers, mis ik die drang als ik naar North Star luister. Het is een album dat bijna in alle nummers binnen de lijntjes van het vikingmetalgenre kleurt. Hierdoor heeft het album weinig aspecten die je onthoud. Zowel qua thematiek als qua composities krijgen we zaken te horen die we al eerder hebben gehoord. Van de andere kant mag gezegd worden dat ieder element, van de secure drum tot en met de schurende solo’s, goed is uitgedacht. Het ontbreekt de heren dus zeker niet aan muzikaal talent. Wat meer muzikale twists waren echter wel welkom geweest.

Einherjer presenteert hier een veilig album dat desalniettemin goed is uitgevoerd. Vul je drinkhoorn tot de rand en zet het een keer op!

Score:

80/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

 1. The Blood And The Iron
 2. Stars
 3. West Coast Groove
 4. Ascension
 5. Higher Fire
 6. Echoes in Blood
 7. Listen to the Graves
 8. Chasing the Serpent

Line-up:

 • Frode Glesnes – Vocalen, gitaar, basgitaar
 • Ole Sønstabø – Gitaar
 • Tom Enge – Gitaar, vocalen
 • Gerhard Storesund – Drums, keyboards

Links: