Einherjer – Norrøne Spor

De pioniers der Vikingmetal zijn er weer! Pak de strijdbijlen uit de kast, vul de drinkhoorns en verwacht een hoop catchy headbangmomentjes, want daar schuilt een groot deel van de magie van Einherjer. Het album Norrøne Spor kwam in november dit jaar uit en uw Zware Metalen-redacteur grijpt deze kans om zijn Vikinghelm op te zetten en de muziek te bestuderen.

De Noorse formatie draait al ruim vijfentwintig jaar mee in de metalwereld en is een grondlegger van dit genre. Een genre waar ik erg van ben gaan houden, daar het tijdperk van de Vikingen mij altijd al heeft geïntrigeerd. De band al kennende van vorige albums, ben ik dan ook zeer benieuwd wat zij brengen met deze nieuwe plaat. Het begint in ieder geval steengoed!

De opener The Spirit of a Thousand Years is zoals verwacht erg catchy en heeft een fantastische riff in de opening. Er zit groove in, drummer Gerhard gooit hier een fantastisch wisselend ritme onder en zanger Frode klinkt nog net zo rauw en verrot (op een goede manier) als op eerdere platen. Mijn eerste favoriet is al binnen!

Bovenstaande heeft ook een nog niet benoemd voordeel: het is in het Engels gezongen en is daarmee te begrijpen. Het nummer wat daarop volgt, Mine Våpen Mine Ord, is echter in het Noors en voor mij niet te verstaan. Maar dit maakt totaal niet uit! In een eerder artikel haalde ik al aan dat de taal van de Scandinavische landen verdraait goed werkt in metal en dat blijkt opnieuw bij deze band. Wat een heerlijk grimmig gevoel roept dit op! Ook leuk: in dit nummer zit een gaaf stukje solo op de basgitaar, opgevolgd door een toffe gitaarsolo.

In het kader ‘u roept catchy, wij leveren catchy’, luister ik met genot naar de overige nummers op het album. Om nog een paar highlights eruit te plukken: luister absoluut naar Kill the Flame. Ik heb nog steeds last van mijn nek van het headbangen! In Spre Vingene is er een hele fijne afwisseling tussen snelle black en haast blackened doom. Luister ook naar Døden Tar Ingen Fangar, gewoon omdat deze awesome is. Het laatste compliment gaat naar de cover Deaf Forever, oorspronkelijk uitgebracht door Motörhead in 1986. Hoewel het natuurlijk geen Lemmy is die dit zingt, is het nummer keurig uitgevoerd en klinkt de sound lekker vol en zwaar.

Ik noteer opnieuw een succesje voor Einherjer! Het 52 minuten durende Norrøne Spor stelt absoluut niet teleur, verveelt geen moment en verdient een plekje in mijn persoonlijke album top vijftig van 2018. De melodieën zijn goed doordacht, er is een hoop variatie en het album voelt als een goed lopend verhaal (ondanks dat het in het Noors is gezongen en daarmee de helft van de nummers voor mij onbegrijpelijk is). Er mag ook een compliment worden gemaakt voor de gitaarsolo’s op het album. Deze zijn goed geplaatst, goed geschreven en voegen echt iets toe aan de complete atmosfeer. De productie is ook dik in orde, al hadden de solo’s hier en daar van mij iets meer naar voren in de mix gemogen.

Tusen takk, Einherjer! Deze metaalhoofd heeft genoten van de plaat en de wens om jullie live te zien is nu nog groter geworden.

Score:

84/100

Label:

Indie Recordings, 2018

Tracklisting:

 1. The Spirit of a Thousand Years
 2. Mine Våpen Mine Ord
 3. Fra Konge Te Narr
 4. Kill the Flame
 5. Mot Vest
 6. Spre Vingene
 7. The Blood Song
 8. Døden Tar Ingen Fangar
 9. Tapt Uskyld
 10. Av Djupare Røtter
 11. Deaf Forever (Motörhead cover)

Line-up:

 • Frode Glesnes – Zang, gitaar, basgitaar
 • Ole Sønstabø – Gitaar
 • Aksel Herløe – Gitaar, zang
 • Gerhard Storesund – Drums, samples

Links: