Einherjer – Dragons of the North XX

Het Noorse Einherjer loopt alweer heel wat jaartjes rond in de wereld van de viking metal, maar is daarin niet heel erg productief. Zes albums zagen het levenslicht sinds debuutplaat Dragons of the North in 1996 verscheen. Twintig jaar later heeft de band ervoor gekozen geen opvolger uit te brengen voor Av Oss, For Oss uit 2014, maar deze klassieker in het genre opnieuw op te nemen. Dan kan uw anonieme scribent dit doosje mooi naast de destijds verschenen versie in zijn platenkast zetten.

Als liefhebber van de meer extreme muziek stoort diezelfde scribent zich mateloos aan slechte producties. Het zal allemaal wel lekker true en occult zijn om een plaat op te nemen in een graftombe met de cassetterecorder van je kleine broertje, maar geef mij maar gewoon een goed geluid. De Dragons of the North van 1996 ging niet zo erg gebukt onder de magere productie zoals veel tijdsgenoten dat wel deden, maar het kan natuurlijk altijd beter. En daarom is het goed dat Einherjer zich aan dit project heeft gewaagd, met een afloop die tevreden stemt.

De charme van het oude album is namelijk nog steeds aanwezig op het nieuwe plaatje, alleen klinkt het allemaal beter. En anders natuurlijk, want van de oorspronkelijke bezetting is alleen zanger/gitarist Frode Glesnes nog aanwezig, maar die zong twintig jaar geleden nog niet. Ook hebben we nu een extra track(je) dankzij de nieuwe afsluiter After the Storm. Rozengeur en maneschijn in vikingland dus? Niet helemaal, want Glesnes kan best leuk zingen, maar hij haalt het niet bij de stem van Nidhogg, van wie vrij snel na het verschijnen van de debuutplaat niets meer is vernomen. Nidhogg heeft een nèt iets smeriger, meer naar black metal neigende strot en die hoor ik liever dan de wat meer doorsnee stem van de gitarist.

Grote vraag is nu of de vernieuwde Dragons of the North anno 2016 nog steeds relevant is. Het antwoord: ja, natuurlijk. Het leuke aan Einherjer is dat het geen band met een verleden in de black metal is, maar juist stoelt op meer traditionele heavy metal. Dat zorgt voor een meer toegankelijke, pompeuze benadering van de muziek, die daardoor sneller te behappen is en lekker wegluistert. Majestueuze nummers als Conquerer en Storms of the Elder komen daardoor nu beter uit doordat er meer details hoorbaar zijn, met name in de achtergrondzang. Een nuttige heruitgave dus en wie zweert bij het origineel, zet dat toch lekker nog een keer op?

Label:

Indie Recordings, 2016

Tracklisting:

 1. Dragons of the North
 2. Dreamstorm
 3. Forever Empire
 4. Conquerer
 5. Fimbul Winter
 6. Storms of the Elder
 7. Slaget ved Hafrsfjord
 8. Ballad of the Swords
 9. After the Storm

Line-up:

 • Frode Glesnes – Vocalen, gitaar, bas
 • Ole Sønstabø – Gitaar
 • Aksel Herløe – Gitaar
 • Gerhard Storesund – Keyboard, drums

Links: