Eibon – II

Eibon – II
Aesthetic Death, 2013

De mix van sludge, doom en black metal klinkt bij sommige mensen wellicht nog wat raar in de oren, maar eerder is al bewezen dat de combinatie werkt. Daarnaast zijn er genoeg liefhebbers voor te vinden. Niet voor niets, want het logge, bedwelmde van sludge, het deprimerende van doom en de rauwheid van black metal zorgen bij elkaar voor een bepaalde synergie die vreemd genoeg best frist klinkt. Het Franse Eibon komt met haar tweede langspeler op de proppen en bewijst bovenstaande gegevens op uiterst smakelijke wijze.

Twee tracks die beide rond de 20 minuten aan speeltijd wegklokken; het past prima bij dit genre. Er is namelijk meer dan voldoende te beleven binnen deze stijl en zodoende ook op deze plaat. Hoewel het blackmetalaspect voornamelijk wordt benadrukt door blastbeats die slechts in de climaxen voorkomen, en uiteraard door de demonische vocalen, is het geheel door de zware doomaanslagen (het begin van Elements of Doom zegt meer dan genoeg) al zo zwartgallig als de pest. Het is dan ook de tweede track die de meeste duisternis met zich meebrengt. The Void Settlers kent op zijn beurt weer een rasechte sludgeriff (of wel meer dan één ook) die het luisteren meer dan waard is. Productioneel is er vooral gedacht aan de zwaarte die II met zich meedraagt. Wanneer je de volumeknop opendraait trillen de bierblikjes als ongehoorzame raddraaiers van je bureau af, en zo hoort het toch?

Ik moest in het begin wat wennen aan de blastbeats. Ze leken niet echt bij het geheel te passen, maar na enkele luisterbeurten liggen ook de snelle stukken prima in het gehoor. Chaotische climaxen, succes verzekerd. Ook mooi trouwens hoe ze na zo’n stuk weer kunnen vervallen in klinkklare doom/sludge. Een dikke aanrader voor de liefhebber van black metal, die wat verder kijkt dan zijn of haar neus lang is.

Tracklisting:
 Eibon - II

  1. The Void Settlers
  2. Elements of Doom

Line-up:

  • Stéphane Rivière – Bass
  • Jérôme Lachaud – Drums
  • Max Hedin – Guitars
  • Georges Balafas – Vocals
  • Guillaume Taliercio – Guitars

Links: