Eerie – End Of An Era

Aan de zuidkust van Spanje schijnt niet alleen de zon. Je kan er ook pootje baden in het heerlijke, heldere water. In de regio Andalusië, meer precies in Almeria, zit er ergens een muzikale duizendpoot verstopt die luistert naar de naam O.C. Deze brave man heeft al door meerdere watertjes gezwommen want je vind zijn naam ook terug in line-up’s van regionale death- en grindcorebands. En eerlijk gezegd, dat hoor je ook in zijn eerste blackmetalplaat. Je kan je dan ook afvragen waarom de schoenmaker niet gewoon bij zijn leest blijft.

De platenboer, of eigenlijk en meer correct, de verzameling van platenboeren, spreekt over een mix van Dark Funeral en oude Satyricon. Ik zie in heel wat van jullie ogen al de gloed van de hel verschijnen, maar voor jullie je verlekkeren, toch even klaar en duidelijk zijn. Een wow-gevoel krijg ik niet bij de debuutplaat, End Of An Era. De nieuwe Dark Funeral of Satyricon ligt hier dus niet op de draaitafel. En waarom niet?

Ten eerste staan er dertien nummers op deze plaat en zijn ze allen onderling vrijwel inwisselbaar. Ten tweede krijg je continu dat irritante drumgeluid achter je aan, een geluid dat komt uit een programmeerdoos dat bovendien maar over een drietal knoppen lijkt te beschikken: snel, een beetje sneller en heel snel. Ten derde lijkt O.C. te vergeten dat gorgelende, diepe putgrunts niet klassiek op een blackmetalplaat thuishoren. Versta me niet verkeerd, de vocalen zijn best te pruimen en vrij extreem in al zijn facetten, doch de grunts passen, voor mij althans, niet op de nummers. En zo is het al snel duidelijk dat deze debuutplaat nèt geen marteling is om uit te luisteren. Let wel, de laatste drie nummers, te beginnen met Arsov, zijn dan wel weer redelijk te verdragen. Gewoon omdat de melodieën die hier in de nummers verwerkt zitten, net wat meer bijten.

Raakvlakken zijn er misschien met de Britten van Anaal Nathrakh, maar de gestoorde variant van extreme metal die deze jongens brengen, is vele keren beter dan deze Spaanse eenheidsworst.

Score:

55/100

Label:

Necromance Records/Base Record Production/Negra Nit, 2020

Tracklisting:

 1. Through The Darkness
 2. Behold, I, Your Wooden Icon
 3. Prophets Of Lies
 4. Inside Of Me
 5. The Omen Of The Heretics
 6. Agelus Reprobi
 7. The Farce Of Christianity
 8. Dominion Of Empires
 9. Fragments Of The Past
 10. Arov
 11. No Dogma
 12. The Athiest’s Whisper

Line-up:

 • O.C. – Zang, alle instrumenten

Links: