Edenbridge – The Great Momentum

Negen platen ver zijn de Oostenrijkers van Edenbridge ondertussen. Niet niks, maar ongetwijfeld zijn er velen die deze band niet kennen. Toch zijn de commentaren van Zware Metalen steeds vrij lovend geweest, maar is de band naar mijn gevoel nooit écht doorgebroken op de symfonische markt. Er zit vier jaar tussen deze nieuwe plaat en de vorige, maar opmerkelijke veranderingen zijn er niet, met uitzondering van een nieuwe drummer en een betere productie, vooral op het vlak van de drums.

Edenbridge is een band die gothic metal voorschotelt waar je erg rustig van kunt worden. Niet dat het enkel om ballads gaat (Until The End of Time en Only a Whiff of Life zijn trouwens de enige), maar dit geheel klinkt gewoon erg harmonieus. Er schuilt behoorlijk wat kracht in bepaalde groovy stukken en vaak kan deze band aardig bombastisch klinken, maar de beheerste zang van Sabine maakt het allemaal wat zweverig en ook neemt de band erg vaak wat gas terug. Dat neemt niet weg dat er verdraaid catchy momenten te vinden zijn op deze nieuwkomer: het refrein van opener Shiantara, maar zeker ook de lekkere gothic flow op The Moment Is Now. Traditiegetrouw is de laatste track op deze plaat ook een gigant met een lekkere symfonische opbouw.

Meer van hetzelfde dus van deze fijne gothic band. Edenbridge is een band om even op te relaxen en waar je eens niet moet wachten op meezingers. Dat is misschien de reden waarom deze band iets minder in beeld was tijdens de haast twintig jaar dat hij actief is, maar het is geen reden om deze laatste plaat te laten liggen.

Score:

75/100

Label:

Steamhammer, 2017

Tracklisting:

 1. Shiantara
 2. The Die Is Not Cast
 3. The Moment Is Now
 4. Until The End of Time
 5. The Visitor
 6. Return To Grace
 7. Only a Whiff of Life
 8. A Turnaround in Art
 9. The Greatest Gift of All

Line-up:

 • Sabine Edelsbacher – Zang
 • Lanvall – Gitaar, bas, gitaar, piano, synth
 • Dominik Sebastian – Gitaar
 • Johannes Jungreithmeier – Drums

Links: