Edenbridge – Shangri-La

De Oostenrijkers van Edenbridge debuteerden in 2000 met Sunrise In Eden en zijn met dit album toe aan nummer tien. Steevast levert de band een goede portie symfonische metal waarbij heavy riffs hand in hand gaan met synthesizers en waar progressieve metal nooit ver weg is. Op Shangri-La wordt niet van dit stramien afgeweken.

Opener At First Light vat dit gelijk mooi samen: een goede openingsrifff, prachtige en dromerige vocalen gevolgd door een Pink Floyd-achtig middenstuk met aan het eind een bijna gospelachtig toetje. Daartussen in zit nog een mooie gevoelige solo. Edenbridges gitaristen kiezen er niet voor duizenden noten in een maat te proppen maar laten juist gevoeligheid boven technisch vernuft prevaleren.

The Call Of Eden bevat een heerlijk refrein dat zich al na een luisterbeurt in je geheugen weet vast te boren. In de vorm van Hall Of Shame en Freedom Is a Roof Made Of Stars krijgen we twee heavy nummers voorgeschoteld die ervoor zorgen dat er genoeg variatie op Shangri-La aanwezig is. Zeker omdat er ook een ballade aanwezig is (Savage Land) en het afsluitende The Bonding (Part2) een nummer is dat uit vijf delen bestaat die gezamenlijk meer dan een kwartier klokken.

Edenbridge toont daarmee aan van vele markten thuis te zijn. Shangr1-La is een mooi juweeltje in de discografie van Edenbridge geworden. Een muzikaal stukje paradijs op aarde, wie wil dat nou niet?

Score:

85/100

Label:

AFM Records, 2022

Tracklisting:

 1. At First Light
 2. The Call Of Eden
 3. Hall Of Shame
 4. Savage Land
 5. Somewhere Else But Here
 6. Freedom Is A Roof Made Of Stars
 7. Arcadia (The Great Escape)
 8. The Road To Shangri-La
 9. The Bonding (Part 2)

Line-up:

 • Sabine Edelsbacher – Zang
 • Lanvall – Gitaar, Piano, keyboards, elektrische sitar, bouzouki, ukelele
 • Dominik Sebastian – Gitaar
 • Steve Hall – Drums
 • Johannes Jungreithmeier – Drums

Links: