Edenbridge – MyEarthDream

Edenbridge – MyEarthDream
Napalm Records, 2008

Het Oostenrijkse Edenbridge is typisch zo’n band die keer op keer sterke albums uitbrengen, het wiel vanaf het debuut nergens opnieuw uitvinden en wellicht mede daarom nooit doorstoten dan de top. Iedere plaat staat garant voor degelijke, symfonische (power) metal met vrouwelijke vocalen, maar de vernieuwing is telkens ver te zoeken. Dat heeft opperhoofd Lanvall zich kennelijk ook bedacht en na wat krabwerk achter de oren is de beste man met MyEarthDream op de proppen gekomen, een plaat die moeiteloos als hoogtepunt uit het oeuvre van de band bestempeld mag worden.

De voornaamste toevoeging aan het instrumentarium van de Oostenrijkers is het Czechisch Filharmonisch Orkest. De verrijking van de muziek door middel van groots opgezet orkestwerk is uiteraard ook niets nieuws binnen het genre (denk aan Rage, Therion en de hierin meest voor de hand liggende vergelijking, Nightwish), maar in het geval van Edenbridge is het een welkome toevoeging aan de degelijke maar hier en daar ietwat kale songs. Centraal staan echter nog steeds het feeërieke stemgeluid van Sabine Edelsbacher en de wonderlijk pakkende melodieën die Lanvall uit de veder tovert.

MyEarthDream is van begin tot eind zeer pakkend en enerverend, maar vooral mooi. Het bombastisch aanzwellende orkestgeluid maakt de tien nummers net iets spannender dan het oudere materiaal, en de band pakt tevens uit met een zwaarder gitaargeluid, wat de algehele bombast van de plaat zeker ten goede komt. Ook zijn de songs, zelfs zonder de orkestrale elementen, nèt even iets sterker dan voorheen. Daarnaast pakt de band met een song als Fallen From Grace ook nog eens ongemeen hard uit. Het gedoodverfde hoogtepunt is het ruim twaalf minuten durende titelnummer, wat een zelfs voor Edenbridge-begrippen erg lange, bombastische en rijk aan variatie zijnde track is.

Met MyEarthDream heeft de Oostenrijkse band eindelijk weer eens een stap in de juiste richting genomen. Heel erg wordt er niet afgeweken van het bekende geluid, maar de subtiele toevoegingen maken van deze plaat een absolute aanrader en tevens het beste album wat deze band tot op heden heeft uitgebracht. Verplichte aanschaf voor de liefhebber.

Tracklist:

  Edenbridge - MyEarthDream
 1. The Force Within

 2. Shadowplay

 3. Remember Me

 4. Adamantine

 5. Paramount

 6. Whale Rider

 7. Undying Devotion

 8. Fallen from Grace

 9. Place of Higher Power

 10. MyEarthDream Suite

Line-up:

 • Sabine Edelsbacher – vocals

 • Lanvall – guitar, keyboards
 • Dominik Sebastian – guitar

 • Frank Bindig – bass

 • Max Pointner – drums
Links: