Edenbridge – Aphelion

Edenbridge – Aphelion


Ik moet bekennen dat ik met smart naar de release van deze schijf uit heb zitten kijken. “Starlight Reverie” van de vorige plaat ‘Arcana’ stond ooit op de Dynamit-cd van het Duitse tijdschrift Rockhard, en wekte direct mijn interesse. De cd was sterk, en de optredens (die ik helaas heb moeten missen) waren waren schijnbaar ook goed, maar de internationale pers bleef Edenbridge vooral glashard “de Oostenrijkse Nightwish” noemen.


Toegegeven, er zijn zeker overeenkomsten, maar ook wel degelijk grote verschillen. Waar Tarja Turunen uiteraard een vreselijk goede zangeres is met een mooie stem, klinkt Edenbridge’s Sabine Edelsbacher bijna als een Engel, zo mooi. Het materiaal zelf is bij vlagen ook een stuk meer Metal; een stuk transparanter dan de Finse band. Maar genoeg vergeleken; laten we het over het album hebben.


‘Aphelion’ begint heerlijk met de kippenvel-granaat “The Undiscovered Land”. Sabine zal hier weinig luisteraars onberoerd laten, denk ik. Ook het navolgende “Skyward” is meer dan sterk. Het tempo ligt hier hoog, en de soli van gitarist Lanvall klinken heerlijk helder en transparant, als een koel beekje ergens in de Alpen (?). Ik heb in meerdere reviews al commentaar mogen lezen over de zang van vrouwe Edelsbacher, als zou zij het materiaal niet aankunnen en vocaal zijn blijven steken op het niveau van ‘Arcana’, terwijl de rest van de band wel geëvolueerd zou zijn. Aanvankelijk was ik hier wat huiverig voor, doch bij de eerste luisterbeurt zou ik een ieder willen aanraden dit waarschijnlijk goed bedoelde advies in de wind te slaan. Luister eens naar een heerlijk nummer als “Fly at Higher Game”, waarin zang en gitaarwerk wedijveren om de meeste aandacht, en je weet wat ik bedoel.


Wat mij opvalt is dat Sabine nog beter klinkt als je haar met haar eigen stem mee laat zingen, iets wat tot ongekende hoogte wordt uitgevoerd in de pracht-ballad “As Far as Eyes Can See”. Andere aanraders zijn het stevige “Deadend Fire” compleet met prachtige zangstructuren en wereldsolo van heer Lanvall; het snelle “Farpoint Anywhere” en het epische, afsluitende en tien minuten durende “Red Ball in Blue Sky”, waarin Sabine een duet aangaat met D.C. Cooper van Silent Force, die zoals altijd ook weer de sterren van de hemel zingt.


Voor een ieder die ‘Sunrise in Eden’ en ‘Arcana’ thuis in de kast hebben staan is dit natuurlijk verplichte kost. Voor de rest: waarom loopt iedereen toch zo weg met die laatste plaat van “die Finse Edenbridge”?Tracklist:
1 The Undiscovered Land
2 Skyward
3 The Final Curtain
4 Perennial Dreams
5 Fly at Higher Game
6 As Far as Eyes Can See
7 The Whispering Gallery (bonus-track op de gelimiteerde, 3D-cover editie)
8 Deadend Fire
9 Farpoint Anywhere
10 Where Silence has Lease
11 Red Ball in Blue Sky (feat. D.C. Cooper)