Eden Weint Im Grab – Na(c)htrodeise

Na vijftien jaar fascinatie zijn deze Berlijners erachter wat er na de dood gebeurt en dat hebben ze neergeslagen in dit conceptuele naslagwerk. Iedere track stelt een stadium voor van een denkbeeldige kaart van de ‘nawereld’. Laten we komen te gaan en het samen ontdekken!

In een breed avant-gardistisch spectrum van dark, doom en gothic metal schemeren invloeden van A Forest Of Stars, The Vision Bleak en Eisregen. Het ene moment verdrink je in de bittere tristesse van een hartverscheurend doomstuk (Kahnfahrt Auf Dem Acheron), meteen daarna krijg je een pompend rifffestijn (Legionen Luzifers). Ze komen zelfs weg met experimentele tracks. Een gitaarloos, minimalistisch dubbelluik, een spaghettiwesternsong: het kan en het lukt.

Neogotische viool- en cellobezweringen – zowel als bombastische steunpilaren, leidende melodiemakers als subtiele accentleggers – en Victoriaanse muziekdoosjes en orgels houden de aandacht vast. Hetzelfde geldt voor de vocale variatie, die zich perfect aan de sfeer aanpast. Geschreefde mineurzang in de wiegende strofes, slijmerige screams in de epische openbaringen, een enge fluistergrol of boosaardige, clowneske voordracht als sfeerversterkers.

 Het is zo boeiend, dat het metalcompartiment zich kan beperken tot donkere gitaarwolken. Al hameren die ook wel een keer op een onstuimige riffnagel, zeker wanneer het slagwerk verdubbelt en samen met de schallende keyboards en negentiende eeuwse strijkers een episch totaalbeeld schept.

Want dat is nog zoiets: de beleving. Je doolt echt mee door een soort duisterromantisch geestenrijk, een stad op een gegeven moment, waar een soort vloek boven doemt. Wat ons terug bij het verhaal brengt. Dat is een mix van fantasierijke filosofie en zwarte humor, zeg gerust een muzikale adaptatie van The Divine Comedy van Dante. Die mens heeft er ook alweer een paar eeuwen gelegen, hoeven wij dankzij Na(c)htodreise niet meer te doen.

Score:

82/100
Label:

Einheit Produktionen, 2017

Tracklisting:

 1. Traumtod
 2. Bon Voyage, Ein Sonderbares Begräbnis
 3. Die Astrale Wildnis
 4. Der Jenseitsroll
 5. Das Höllentor
 6. Limbus
 7. Der Excitus Der Schlangen
 8. Kahnfahrt Auf Dem Acheron
 9. Legionen Luzifers
 10. Die Verwaiste Wüstenstadt
 11. In Der Toten Taverne
 12. Aevum
 13. Sternenmenschen
 14. Das Grosse Mysterium
 15. Epilog

Line-up:

 • Sascha ‘Alexander Paul Blake’ Blach – Vocals, Basgitaar, Ritmegitaar, Keyboards
 • Marko ‘Dr’. Eckstein – Lead gitaar
 • Ivar Rabenfeder – Ritmegitaar
 • Zeus X. Machina – Drums
 • Meyster M. Melicus – Cello
 • Kalilla Karussell – Viool, Altviool, Mandoline, Achtergrondzang,

Links: