Earth Ship – Resonant Sun

Je bent op zoek naar een nieuw album dat op de frisse herfstavonden toch nog even de zon kan doen laten schijnen? En bij voorkeur zich ook nog prima leent voor in de wagen? Dan is deze nieuwe van Earth Ship wat je zoekt. Resonant Sun verwelkomt je met een lekker smerige, maar zonnige baslijn, aangevuld met een ‘fuzzy’ hard rock gitaarlijntje en pompende drums. Geen scrupules, lekker rocken. Toch, tot de zang invalt. Deze is namelijk iets te zwaar voor de sfeer en is een combinatie van een grunt met een black metal fry scream erbovenop. Een zeer straffe prestatie van zanger Jan Oberg, maar persoonlijk vond ik het initieel niet goed passen. Ik zeg initieel, want de band weet zich later te herpakken. De grunts komen beter tot hun recht in de hardere ‘sludgy’ stukken van Smoke Filled Sky of Whiplash, waar ook pareltjes van riffs in verwerkt zijn.

Vanaf nummer drie, Barren, schakelt de zang over naar een clean geluid en doet deze sterk denken aan de zang van Torche, omdat de productie gelijkaardig is. Deze bestaat hier, net zoals bij Torche, uit twee zangtakes in verschillende octaven, één hoog en één laag, met veel echo erover. Het album schakelt hier voor mij een versnelling hoger en komt nu echt tot zijn recht als reismuziek. Opvolgers Resonant Sun en Dormant weten deze trend verder te zetten. Op deze laatste weet de band ook de harde met de cleane zangstijl te doen matchen en voor mij klikt het geheel hier echt. Resonant Sun is daarentegen de meest radiovriendelijke en zonnige track, en ook mijn favoriet. Crimson Eyes is het minste nummer omdat hier de hardrocksfeer van de instrumenten vloekt met de zang.

De productie van het album is van een zeer hoog niveau en weet de band nog rauw genoeg te laten klinken om bij sludge en stoner fans in de smaak te vallen terwijl ze ook zeer afgelikte nummers weten te presenteren. De gitaren maken veel gebruik van fuzz en octaver die het geheel lekker opvullen terwijl de bas kiest voor een pompende distortion. De zang, en vooral de screams, hebben ook een aanzienlijke post-productie meegemaakt die het geheel nog iets visceraler en wrang doen aanvoelen. Resonant Sun en ik hebben een paar ritten nodig gehad om elkaar wat beter te leren kennen, maar uiteindelijk viel alles op zijn plaats en staat het tussen mijn vaste reisrotatie. Een aanrader voor wie een lekker rockende plaat de kans wil geven.

Score:

75/100

Label:

Pelagic Records, 2018

Tracklisting:

 1. A Handful of Flies
 2. Smoke Filled Sky
 3. Barren
 4. Resonant Sun
 5. Dormant
 6. Whiplash
 7. Crimson Eyes
 8. River of Salt

Line-up:

 • Jan Oberg – Gitaar, zang
 • Sabine Oberg – Bas
 • Sebastian Grimberg – Drums

Links: