Earth Rot – Renascentia

Uit het verre Australië komt Eart Rot opdraven met het tweede full album sedert de opstart in 2014. De voorganger en dus tevens debuut Follow the Black Smoke stond toen al bol van blackend death metal en trachten dit met Renascentia netjes over te doen. Dat de aussi’s niet bij de pakken blijven zitten bewijst ook hun plaatsje in het voorprogramma van Gorgoroth’s recente tournée.

De heren zijn op Renascentia duidelijk beïnvloed door bands als Naglfar en Necrophobic en trachten doorheen de tempowissels en met niet voor de hand liggende instrumentaria zoals saxofoon en flamencogitaar de muziek smaakvol te serveren. Dat ze zich binnen het duistere segment willen onderscheiden is duidelijk maar of dit ook lukt is een andere zaak. Laat me stellen dat ik na enkele luisterbeurten niet helemaal warm word van dit schijfje.

Earth Rot musiceert er gedecideerd op los en zanger Jared heeft geen onaangename strot. Hij klinkt soms wat als Stanne van Dark Tranquility ten tijde van The Gallery. De melodieën blijven echter maar voortkabbelen en het is pas bij het laatste nummer Unfurled, the cover of Darkness dat ik mij in een stroomversnelling waan, niet omwille van de snelheid maar omwille van de pakkende gitaarlijnen. Deze track had zo op het eerder vernoemde The Gallery kunnen staan maar dan kan je natuurlijk de vraag stellen in hoeverre ze dan nog “black” klinken. Het zal me bloedworst wezen.

Earth Rot breekt ondanks de glasheldere productie en kunde van musiceren zeker geen potten, daarvoor zit er in tegenstelling met de voorganger te weinig begeestering en venijn in deze langspeler. Het potentieel is er wel dus een volledig verloren zaak is het zeker niet.

Score:

68/100

Label :

Eigen beheer, 2017

Tracklisting:

 1. Terraform
 2. The Ancient Fire
 3. Waves of the Blackest Mire
 4. Anachronous Oath
 5. Panoptic Terror
 6. The Bones that Lay Beneath the Earth
 7. Bestial Shadow Forest
 8. Funeral Pyre
 9. Condemned to the Grave
 10. Unfurled, The Cover of Darkness

Line-up:

 • T.S. Waterhouse – Vocalen, gitaar
 • C.A.X. Dickie – Gitaar
 • J.P. Bridgeman – Vocalen, bas
 • D.J. Maloney – Drum

Links: