Earth and Pillars – Pillars I

Ik was behoorlijk lyrisch over het debuut van dit Earth and Pillars in 2014. Earth I vond ik namelijk een toppertje in het atmosblackgenre. Toch bleef het relatief stil rond dit gebeuren. Jammere zaak. Misschien brengt het vervolg een grotere ruchtbaarheid op.


Pillars I was blijkbaar ooit bedoeld als remake van het debuut, met meer keys en synths. Het draaide uit op een volledig nieuwe plaat, met eveneens vier lange nummers. Hierop is zoals gezegd meer plaats gemaakt voor weemoedige keys met een soort van epische naklank. Het gitaargeluid blijft fel knetterend en broeierig, als een mix tussen Oekraïense black en Paysage D’Hiver. Hard ruisend, met een onderkoelde gevoelstemperatuur. Het tempo is hoog, omwille van de fel kloppende computerdrum, en die maakt samen met het angstige gitaarwerk dat je je in een constante staat van “gealarmeerdheid” bevindt. Enkel de wat boosaardige vocalen vallen iets buiten dit ijsbijtende kader. De hoes weerspiegelt perfect de figuurlijke klim die je maakt doorheen ieder nummer op Pillars I.

Is there a light to gaze?
Is there a voice to guide?
For the silence is not ours.
For we long for endless music and warming ancient fires.

Bereid je voor op uitputting, terwijl je naar voor schuift, tot op het puntje van je bureaustoel. Fans van Battle Dagorath, Darkspace (als het ook wat episch mag klinken in plaats van kosmisch) en  Mare Cognitum weten wat gedaan. Opsnorren en beluisteren, inderdaad.

Score:

83/100

Tracklisting:

  1. Earth
  2. Rivers
  3. Lakes
  4. Tides

Line-up:

  • I – Bas
  • F – Drumprogrammering
  • Z – Gitaar, Keel, Keyboards

Links: