Ear Danger – Minotaur

Als sinds de jaren ’80 staat de Nederlandse formatie Ear Danger op de planken. Dat is lang, maar een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken, zegt men wel eens. Ook voor Ear Danger gaat dit gezegde op. Op Minotaur horen we namelijk een verse dosis oude-school heavy metal als we van de band gewend zijn.

Het tweede nummer van het album heet Born in Hell en gaat over de geschiedenis van de band en de avonturen die men in het verleden heeft meegemaakt. Wilde jaren vol chaos en drank. Dit wordt allemaal ten gehore gebracht ondersteund door gelikte gitaarsolo’s en voortstuwende riffs. In Sniper Attack horen we een flinke scheut Judas Priest terug. ‘When bullets fly, somebody dies’ luidt de tekst en door het hoge tempo lijkt het nummer ook als een kogel voorbij te schieten. En bij Road Racer zit de snelheid er – niet gek bij zo’n titel – eveneens goed in. Zoals bij een heavymetalplaat betaamt, is het meezinggehalte hoog en schromen de bandleden niet om hun muzikale vaardigheden tentoon te spreiden. Aan de vastbeslotenheid in de baslijn op Metal Alliance horen we dat de heren makkelijk nóg veertig jaar aan hun repertoire toe zouden kunnen voegen. Al kan het, evenals het nummer, natuurlijk ook plotsklaps voorbij zijn. Laten we hopen dat dat voorlopig nog niet zal gebeuren.

Het hoogtepunt van het album is een nummer dat tevens de meest veelbelovende titel heeft: Heavy Metal Hammer. De tred van de voorgaande songs wordt voortgezet, maar de rollende drums zetten het geheel nog extra kracht bij. Het enige jammere is dat de zanglijn in het refrein op sommige momenten wordt begeleid door een gitaarlijn die qua toonzetting net afwijkt van zang. Maar eigenlijk mogen we daar niet over muggenziften. Het album eindigt met het enigszins sentimentele en akoestische Still Going Strong. Een gewaagde maar passende afsluiter voor een aangenaam album.

Voor de liefhebber van oude school heavy metal zal Minotaur zeker soelaas bieden. Op naar de volgende veertig jaar!

Score:

70/100

Label:

Headbangers Records/Big Bad Wolf Records, 2024

Tracklisting:

 1. Minotaur
 2. Born in Hell
 3. Sniper Attack
 4. Road Racer
 5. Metal Alliance
 6. Legions of the Brave
 7. Heavy Metal Hammer
 8. Still Going Strong

Line-up:

 • Sander Pastoor – Vocalen
 • Leon Lohmann- Vocalen, gitaar
 • Matt Verschoor Basgitaar, vocalen
 • Dick Vijgen- Drums

Links: