Dyscordia – Twin Symbiosis

Dyscordia – Twin Symbiosis
Eigen Beheer, 2013

Wie het gene dat moet doorgaan als de Belgische metalscene een beetje volgt, kan niet rond Dyscordia. Een nieuwe band, maar als je kijkt naar de adelbrieven die haar leden kunnen voorleggen, dan zie je een royaal collectief. Artrach, Gwyllion, Skeptical Mood, Impedigon… we hebben hier met ervaren rotten te doen en neem het aan van een getuige: dat hoor je gewoon tijdens hun indrukwekkende live-prestatie. Kan je dit dan een debuut noemen?

Een cd’tje inspelen hoef je hen echt niet te leren en als je dan weet dat ze Jens Bogren en Tony Lindgren zover kregen om de mix- en masterhonneurs waar te nemen, tja, dan kon Twin Symbiosis amper fout gaan. Die twin, de tweeling, die hoor je overal in terug. Vocaal zingen en bulderen de equivalenten van de Rob Halford-ijzerrasp en de Johan Hegg-krijgsbrul elkaar aan als een eeneiige tweeling. Een gitaardrieling pakt tegelijk uit met knetterende melodynamische snaaroproeringen en kwikzilveren leadstrengen die als vanzelf samensmelten. Tot een melodieuze symbiose als het ware. Die andere tweeling, de ritmesectie, gooit de beuk erin en eruit wanneer dat organisch juist voelt en laat een paar coupletten kwiek uit de krammen schieten, zoals in supersongs The Loser’s Game en In Solitude.

Ten slotte is er nog de tweeling uit het conceptverhaal, wiens relatie zich erg knap weerspiegelt in de mood van de songs. Soms wordt het wat té lief, vooral de zoete balladeaanzetten met popzang en fijne flintermelodietjes, dat zullen we maar op het powermetalverleden steken. Van tweelingen hoor je wel eens dat ze elkaar blind aanvoelen en als je de drijvende energie waarmee de melodieuze frisheid en vocale synergie elkaar hier aanvullen over je heen laat komen, zou je het nog gaan geloven ook.

Tracklisting: Dyscordia - Twin Symbiosis

 1. Dreamcatcher Tree
 2. The Empty Room
 3. From Sight To Black
 4. Rise To Perception
 5. Ache Of Hearts
 6. The Loser’s Game
 7. In Solitude
 8. Locked Within
 9. Black Clown
 10. Twin Symbiosis
 11. My Devotion

Line-up:

 • Piet Overstijns – Cleane vocalen
 • Stefan Segers – Gitaar, grunts
 • Guy Commeene – Leadgitaar
 • Wouter Debonnet – Drums
 • Martijn Debonnet – Gitaar, backings
 • Wouter Nottebaert – Basgitaar, backing

Links: