Dynabyte – 2kx

Dynabyte – 2kx
Eigen Beheer, 2010

Wie van jullie kent Cadaveria nog? De zangeres van die Italiaanse band, die ook actief was bij Opera IX, staat bekend om haar venijnige scream, maar ook om haar zangstem. Ze heeft samen met long time partner in crime John en ene Lj Dusk een nieuw project opgericht. Het industriële cyber metal-commando Dynabyte. Dit is de tweede release.

Meteen wordt er beatmatig geblazen. Mainstream metal met verschillende dimensies. Er is de zeer vrouwelijke cleane zang van Cadaveria, de harde punch van het industriële gebeuren en de catchy staccato metal. Nergens is het rechttoe rechtaan, telkens zit er een erosieve gelaagdheid in die een ander aspect van de band laat horen. Soms gaat het richting November 17/Sybreed/Fear Of Domination met geslaagde beataangedreven cyber metal, soms is het meeslepend in een vrij pakkende doch kille stijl (denk aan Ministry‘s The Fall). In de meer extreme nummers kun je een The Project Hate-gevoel krijgen, maar meestal is er sprake van (dansbare) mainstream metal waarbij de drum vervangen werd door een beatmachine. Het gitaargeluid is congruent en ook de vele samples sieren het geheel tot een futuristisch aandoende machine. Het plaatje klopt.

Wie graag op de lijn loopt tussen geslepen en stevige metal en EBM moet dit eens uitproberen. Voor de doorsnee metalhead is dit wat te lichtvoetig voor een langdurig verblijf in de cd-speler. Ik vind het echter uiterst geschikt als workout/aerobics metal album. Luistertip: The Mummy.

Tracklisting:
2kx

 1. Equilibrium
 2. F.T.L.
 3. Normal
 4. Hereditary Neuronavigation
 5. Cold Wind of Fear
 6. Artmix
 7. Speed
 8. The Mummy
 9. I’m not Scared
 10. Stones
 11. Wave
 12. Blinded by my Light

Line-up:

 • Cadaveria – Vocals
 • John – Guitars, Keyboards
 • Lj Dusk – Bass, Keyboards

Links: