Dying Hydra – Of Lowly Origin

Dying Hydra is een band met maar liefst twee ypsilons in zijn naam. Hoewel dit op zichzelf al een noemenswaardig feit is, kunnen we ook vermelden dat het hier om een driekoppige hydra gaat. Twee koppen bedienen een gitaar en een derde de drums. De baskop is er inmiddels afgehakt en, in tegenstelling tot de mythe, zijn daar geen twee koppen voor terug gekomen.

Het Kopenhaagse trio maakt sympathieke sludge die eerder dat technisch aandoet dan het met meth en coke doordesemde modderwerk van een band als Eyehategod. De productiekwaliteit is  zuiver waardoor het gitaarwerk goed naar voren komt. De (zuivere en schreeuwende) vocalen staan in de mix niet helemaal op de voorgrond. Dit heeft tot gevolg dat er een aangename, gebalanceerde sound wordt geproduceerd. De riffs zijn langzaam opgebouwd en doordat er flink wat galm op zit klinkt het geheel groots en monsterlijk. Het doet me bijna denken aan dat ene groteske slangenmonster uit de Griekse sagen. Maar hoe heette die nu ook alweer? De tijd zal het leren.

Naarmate het album vordert, worden we in vervoering gebracht door de immense soundscapes die de heren weten neer te zetten. De meeste nummers duren langer dan zeven minuten. Dus hier wordt goed de tijd voor genomen. Vaak hebben deze nummers een gelijksoortige opbouw: een kabbelende intro, dat langzaam overgaat op een bombastische sludgepartij. De timing van zowel de drum als het gitaarwerk is minutieus, waardoor je geen moment uit de muziek wordt gehaald. Het hoogtepunt van het album is het langgerekte Undergrowth. Hierin laten de heren zien wat ze allemaal in hun mars hebben.

Of Lowly Origin is een aangenaam album dat nergens gaat vervelen. Bijzonder of vernieuwend is het echter ook niet. Als je zin hebt om eens wat sludge te horen die je niet eerder hebt gehoord, dan is dit album zeker een aanrader.

Score:

75/100

Label:

Narshardaa Records, 2021

Tracklisting:

  1. Earliest Root
  2. Unlit
  3. Rootborn
  4. Species Adrift
  5. Ashed Eyes
  6. Undergrowth

Line-up:

  • Lars Pontoppidan Vocalen, Gitaar
  • Patrick Fragtrup – Vocalen, Gitaar
  • Tejs Kyhl – Drum

Links: