Dying Fetus – Stop At Nothing

Dying Fetus – Stop At Nothing

Relapse Records – 2003

We schrijven een paar dagen voor kerst in het jaar des Heeren 2000. Buiten is het donker en ijzig koud maar binnen in de kleine zaal van de 013 tijdens het X-mass fest is het warm.. Wat zeg ik? Bloedjeheet zelf! De kleine zaal zit afgeladen vol (er worden zelfs geen mensen meer toegelaten), er is een pit die bijna de hele ruimte bestrijkt en de stagedivers vliegen je om de oren. En de veroorzakers van dit alles luisteren naar de naam Dying Fetus. Dit optreden van deze Amerikaanse death metallers staat bij de toen aanwezige bezoekers (hoe anders was het toen er bij het eerste optreden van DF in ons land in 1998 slechts 14 betalende bezoekers waren) nog in hun geheugen gegrift en in 013-kringen spreekt men nog steeds over een legendarisch optreden. Voor mij was het een absolute openbaring: wat een geweldige en bovenal geitebrute band stond hier te spelen!! Het optreden was voorbij en ik zwalkte naar de grote zaal alwaar Morbid Angel de avond zou besluiten maar daar droop ik na 3 nummers alweer af: men haalde het bij lange na niet bij wat ik zojuist in de kleine zaal aanschouwd had..

Begin 2001 begon het echter te rommelen in het Dying Fetus kamp. Drummer Kevin Talley, gitarist Sparky Voyles en zanger/bassist Jason Netherton konden niet meer door 1 deur met bandleider John Gallagher en zij richtten samen de band Misery Index (waar Talley inmiddels al geen deel meer van uit maakt) op en Gallagher kon weer op zoek naar nieuwe mensen. Zoetjes aan werd de line-up van Dying Fetus weer gecompleteerd, nam men de single “Vengeance Unleashed” op (welke voor de release van “Stop At Nothing” opnieuw werd opgenomen) en tourde in 2002 met Monstrosity en Krisiun door Europa.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik tijdens die tour nog even mijn bedenkingen had over de capaciteiten van de nieuwe line-up maar toen ik “Stop At Nothing” zijn eerste rondjes in mijn CD speler liet draaien, verdwenen deze als sneeuw voor de zon. Over dit album kan ik eigenlijk heel kort zijn. Het sluit namelijk naadloos aan op zijn voorganger “Destroy The Opposition”. Als je beide albums naast elkaar zou leggen dan heb je alles behalve de indruk dat hier 2 bijna compleet verschillende bezettingen aan het werk zijn. In goed 35 minuten tijd vliegen de lage groovende maar ook van Dying Fetus bekende vliegende gitaarriffs aangevuld met de dubbele vocalen de luisteraar weer op hoge snelheid om de oren. Het bewijst toch ook maar eens te meer dat John Gallagher gewoon een geweldige songwriter is (alle nummers zijn van zijn hand) en dat Dying Fetus zijn plaats aan de top van de hedendaagse death metalscene eens te meer onderschrijft.

Met “Stop At Nothing”, een nieuwe Europese tour voor Dying Fetus met Deeds of Flesh, Hate Eternal en Severe Torture voor de deur en Misery Index die inmiddels bevestigd zijn voor de editie van de X-mass festivals dit jaar ben ik er zeker van dat de death metalliefhebber volgend jaar met veel plezier op 2003 zal terugkijken. Voor de nieuwkomers binnen het genre is “Stop At Nothing” een perfect album om zich binnen de death metal te oriënteren.

Tracklist:

 1. Schematics
 2. One Shot, One Kill
 3. Institutions of Deceit
 4. Abandon All Hope
 5. Forced Elimination
 6. Stop At Nothing
 7. Onslaught of Malice
 8. Vengeance Unleashed (re-recorded))

Line-up:

 • Vince Matthews – zang
 • Mike Kimball – gitaar
 • John Gallagher – gitaar/zang
 • Sean Beasley – bas
 • Erik Sayenga – drums

Links: