Dwaellicht – Te vuur en te zwaard

Al gehoord van Dwaellicht? Neen? Wel, nu dus wel. Dwaellicht is Belgisch. Wikipedia kent het ook. Een dwaallicht is een (blauwachtig) lichtje boven moerassen, poelen en kerkhoven. Mensen met een iet of wat onderbouwde literaire kennis kennen mogelijk het boek van Willem Elsschot wel. Of het Het laatste dwaallicht van Suske & Wiske. Dwaellicht, de metalband, is een duo. Jense en Jef, die beiden ook terug te vinden zijn in de line-up van Moss upon the Skull, een extreem ondergewaardeerde band die net als Esoctrilihum bij I, Voidhanger Records terug te vinden is. Dwaellicht bracht een EP uit in 2016, Het duistere licht. Nu is er een EP die je een dik half uur lang de levenslust afhandig probeert te maken.


Te vuur en te zwaard telt vier nummers, waarvan drie Nederlandstalige funeral doom nummers en één instrumentale track. De doodzucht, de angst voor de dood, de onvermijdelijkheid van de dood… de dood staat centraal bij dit allesbehalve bemoedigende plaatje, of het moet zijn dat je een vorm van herkenning van deze donkere gedachten als bemoedigend ervaart. Sereniteit troef op deze EP. Met de dood valt niet te spotten namelijk, hetgeen zich uit in kerkelijke orgelklanken die de vroegtijdige begrafenisstemming extra kracht bijzet. Het gitaarwerk is vrij melodisch, soms zelfs op het randje van heavy traditional doom (Candlemass), maar dat is dan ook echt in de meest ‘geanimeerde’ stukken. Het vocale werk is een stuk ruwer en sluit nauw aan bij het slome drumwerk, kenmerkend voor de slepende ziekte genaamd funeral doom. België puilt uit van dit soort van bands, de ene nog doorleefder dan de andere. Het is dan ook een diep triest land om in te wonen, los van het feit dat de gemiddelde levensstandaard hier hoger ligt dan in het overgrote deel van de wereld.

Dwaellicht zegt geïnspireerd te zijn door Mournful Congregation, My Dying Bride, Skepticism en oude Anathema, dat valt niet te betwisten. Indien je iets van bovenstaande bands in je (digitale) kast staan hebt, dan weet je hoe laat het is. En ook al is het Belgisch, steun toch maar die lokale band (ook jullie Nederlanders).

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

1. Te vuur en te zwaard
2. Het duistere licht
3. De dans der vlammen
4. Vorst

Line-up:

Jense – Drums
Jef – Gitaar, bas, keyboards, keel

Link: