Durbatuluk – Irrecoverably Lost

Durbatuluk is een éénsmansblackmetalproject van de Duitser Frank Busch, beter bekend als Farvann. Onder deze naam weet hij heel wat content op YouTube te creëren, waarin hij komedie vermengt met zijn liefde voor black metal (en bier), iets wat hem gaandeweg steeds meer terugkerende kijkers is gaan opleveren. Humor en black metal, een combinatie die gezien het oerimago van het genre niet te vermengen zou moeten zijn, maar door grootheden als Abbath en Fenriz al lange tijd niet meer wordt geschuwd.

Maar het aspect van humor is gelukkig op Irrecoverably Lost volledig absent. Dit is puur gegrond in black metal, met invloeden uit de verscheidene vertakkingen van het genre. Wie een beetje bekend is met de zogenaamde tutorials/semi-parodieën van Farvann, gaat op dit debuut riffs horen die door de Duitser in zijn video’s eerder al uit de losse pols werden geschud. Dit is bijvoorbeeld het geval in het nummer Dämmerung, dat in muzikaal opzicht doet denken aan de landgenoten van Bethlehem en het post-blackgezelschap Ellende.

Het daaropvolgende, instrumentale Cloverleaf start met een black ’n roll attitude, maar vermengt zich al snel met een voortkabbelend geluid dat we kennen uit de hoek van de atmosferische black metal. Dit toont dan ook de afwisseling en de brede liefde voor het blackmetalgenre, een gevoel dat goed tot zijn recht komt op dit debuutalbum van Durbatuluk. Het titelnummer, dat de schijf opent, bevat bijvoorbeeld juist hetzelfde venijn als het werk van de landgenoten van Krater. The Very First Dream Of Darkness heeft – in schril contrast met de humoristische video’s van de maker – dan weer zijn roots in de suicidal depressive black, inclusief kenmerkende krijsende vocalen. Tegen het einde evolueert dit echter naar een nummer dat lekker zwaar rockt. En hoewel er volop afwisseling is klinkt het geheel niet als een samengeperst hoopje van-alles-en-nog-wat, maar verloopt de tracklist op natuurlijke wijze. Wat mij betreft is Irrecoverably Lost dan ook gewoon een goed debuut, dat van start tot einde weet te boeien. Alleen de cleane zang op Ashes is enigszins discutabel te noemen, want het klinkt bijna alsof ik het zelf zou hebben ingezongen en geloof me, dat wil je zeker niet aanhoren. Gelukkig betreft het slechts een korte passage en verpest het daarom het luisterplezier ook niet.

De eerste oplage van 30 stuks, tijdens de release in december van vorig jaar, was bij de aankondiging al meteen uitverkocht en inmiddels is de tweede oplage ook reeds verstuurd. Mooi om te zien hoe deze support er al van bij de start is en het toont dan ook de waardering voor deze contentmaker. Mach bitte immer weiter, Herr Busch!

Score:

79/100

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Irrecoverably Lost
  2. The Man Facing Eternity, Or The Vampire
  3. Dreadful, Wise And Telling Nights
  4. Dämmerung
  5. Cloverleaf
  6. The Very First Dream Of Darkness
  7. Ashes
  8. My Experience With The Ominous

Line-up:

  • Farvann – Alles

Links: