Duister Maanlicht – Influisteringen Van De Duivel

Duister Maanlicht, een Nederlandse band afkomstig uit de Veluwe, is een anti-heidense en voorheen christelijke blackmetalband, die al, sinds het gezegende jaar 2000, grafherrie en kabaal uitbrengt. Waarom schrijf ik dit? Gewoon. Het valt zo te lezen in de meegestuurde biografie. Dit Influisteringen Van De Duivel, een album dat uitkomt via Christian Metal Underground, is het meest recente weerwerk van de heer Heidendoder. Deze heer kreeg het lumineuze idee om, en ik citeer: een album te maken dat de titel puur muzikaal afval ontsteeg en onder andere als een slap aftreksel van Darkthrone‘s Transilvanian Hunger kon doorgaan. Tja, wat moet ik hiermee. In ieder geval toch even de muziek aanhoren. Evenwel interesseert het me geen bruine boterham wat meneer Heidendoder in zijn vrije tijd doet of welk geloof of niet-geloof hij aanhangig is.

En heeft de brave man, de heer Heidendoder, gelijk? Heeft hij een slap aftreksel gemaakt van Darkthrone‘s album? Eigenlijk is het antwoord poepsimpel: ja. Ik stoffeer het even. De productie is heerlijk rasperig, krasserig en omhelst de typische wastonnen drum, de ietwat schurende vocalen en bij wijlen toch een eerder helder gitaargeluid. De nummers steken rete-eenvoudig in elkaar. Het lijkt wel of Heidendoder perfect zijn eigen bruine boterhammen kan smeren. Veel toespijs gebruikt hij in ieder geval niet. Een dik laagje boter, een velletje kaas of ham en klaar. Luister naar het openingsnummer Verweerd En Zwartgeblakerd of naar Platvloers En Plompverloren. Heel veel spannende zaken gebeuren er niet. Hoe kan het ook anders een bruine boterham met boter en kaas is ook maar gewoon een bruine boterham met boter en kaas. Dit om maar te zeggen dat hoop en al twee dan wel drie gitaarthema’s per nummer voorbij flitsen. Ik wil het langs de ene kant niet al te fel bagatelliseren, langs de andere kant: een beetje gediversifieerdere toespijs had wel beter geweest voor de vertering. Op Bedriegers, Kwakzalvers, Die Verdoemde Hekserij proef ik wel een beetje pindakaas, maar niet al te veel en op Ontaard, Zedeloos En Goddeloos proef ik zelfs wat aardbeienconfituur. Vervolgens heb je het dan wel gehad.

Voor zij die van poepsimpele en rete-eenvoudige black (?) metal houden. Ik smeer liever geen boter noch kaas of ham op mijn bruine boterham. Voor zij die hiervan houden, raad ik ook even aan hun videoclip van het nummer Als De Vlammen Haar Verzwelgen te bekijken. Je kan je afvragen of je deze band wel serieus moet nemen. Aan anderen om hierover te oordelen. Hun muziek is in ieder geval zo slecht niet.

Score:

70/100

Label:

Christian Metal Underground Records (Vision of God Records), 2021

Tracklisting:

  1. Verweerd En Zwartgeblakerd
  2. Ketterjacht
  3. Platvloers En Plompverloren
  4. Bedriegers, Kwakzalvers, Die Verdoemde Hekserij!
  5. Ontaard, Zedeloos en Goddeloos
  6. Volksverlakkerij
  7. Het Oog Van De Storm
  8. De Alruin

Line-up:

  • Heidendoder – Zang, alle instrumenten

Links: