Dååth – Dååth

Dååth – Dååth
Century Media, 2010

Inmiddels is Dååth toe aan album nummer vier, na Futility, The Hinderers en The Concealers. Ze worden voortdurend gepromoot als industriële death metal, iets waar ik problemen mee heb. Niet zozeer het genre, wel het feit dat ze zo gelabeld worden. Waarom?

Wel, er mogen dan wel samples en industriële technieken gebruikt worden in de omranding, death metal kan ik het bezwaarlijk noemen. Dååth brengt ook op Dååth weer een indrukwekkend geheel van progressief gitaarwerk (Double Tap Suicide), heavy en power metal-solo’s (The Deciders), jazzy componenten (Arch {Enemy} Misanthrope) en bijzonder snel thrashende NWOAHM (Indestructable Overdose)… maar death metal? Neen. Oké, drummer Kevin Talley (ex-Chimaira) beukt als een bezetene de boel afgemeten aan elkaar, maar dat maakt het geen death metal-band (ook al hoor je in Accelerant wel een portie death metal). Dat hoeft ook helemaal niet, maar men wil best wel de indruk wekken dat het allemaal bruut en nieuw is. Is niet zo, dit is NWOAHM met een moddervette productie, een harde aanpak en bij wijlen ingenieuze en onderhoudende alternatieve muzikaliteit.

Dit album is alweer een verbeterde Dååth expo geworden van hoog niveau. Alleen jammer dat men nu nog steeds niet weet hoe je een nummer in elkaar moet zetten dat blijft hangen, want wanneer ze het dan toch eens proberen (A Cold Devotion) is het maar povertjes.
Dit album mist alles wat je bij een Chimaira (Resurrection) wel vindt, ook al is Dååth veel en veel polyvalenter. Bent u niet vies van een ecclectische compilatie van indukwekkende en overweldigende stukken extreme NWOAHM dan is dit uw album. Luistertip (met verhaallijn): Arch {Enemy} Misanthrope.

Tracklisting:
Daath

 1. Genocidal Maniac
 2. Destruction/Restoration
 3. Indestructible Overdose
 4. Double Tap Suicide
 5. The Decider
 6. Exit Plan
 7. Oxygen Burn
 8. Accelerant
 9. Arch {Enemy} Misanthrope
 10. Manufactured Insomnia
 11. A Cold Devotion
 12. N.A.T.G.O.D.
 13. Terminal Now

Line-up:

 • Eyal Levi – Guitar, Keyboards
 • Emil Werstler – Guitar
 • Jeremy Creamer – Bass
 • Kevin Talley – Drums
 • Sean Zatorsky – Vocals

Links: