Druon Antigon – Desontstijging

‘Existential cosmic black metal with elements of doom and glitch electronica’. Dat staat er te lezen op de Facebookpagina van de nieuwe Belgische “band” Druon Antigon. Lennart Janssen is de bezieler van dit schepsel. Hou die gast in de gaten want zijn “art” is de moeite, check bijvoorbeeld maar de nieuwe Thermohaline. Dit Desontstijging is eerste met Druon Antigon, via Onism Productions.

Dat ik liefhebber van atmosblack, ambient black en industrial black ben is geen geheim. In mijn jaarlijst van 2020 stond Borgne op 1, Erancnoir op 4, Paysage D’Hiver op 10,  Mitochondrial Sun op 12, Battle Dagorath op 18, enzovoort, en zo verder. Druon Antigon had er mogelijk ook tussen kunnen staan, mocht die mij vroeger ter ore gekomen zijn. Nochtans is het geen pure, etherische, hypnotiserende, trippy black met beats. Zeer zeker niet, daarmee maak je je er als recensent veel te snel mee af. “Glitch electronica” stond er in de intro, iets wat je zeker hoort terugkomen in de turntable-achtige loops en chaotische breaks. De industriële beats worden op deze plaat ook – veel vaker dan doorsnee het geval is in deze subgenres – vaak onderbroken, verschoven, gehakt.

Niet alleen dat, de gitaren bevatten meer grooves en zijn lager gestemd dan bij vele atmosblack en ambient black metal bands, waardoor je een lomper en brutalere sound krijgt. Geen death metal brutaal, wel postmetal/sludge brutaal, zij het in beperkte mate (het is geen ISIS of zo). De eerste luisterbeurten – ik moet eerlijk zijn – irriteerde mij het post-metalgehalte in de opbouw, de geluidsafstelling, zelfs in de vocalen ook (hees schreeuwend) toen ik er begon op te letten. Je begrijpt het waarschijnlijk best wanneer je het middenstuk van het nummer Zinloos beluistert hierboven. Na enkele luisterbeurten, uitgelokt door de interesse in de glitch electronica, begon ik het geheel toch te aanvaarden en steeds meer stond Spotify aan met deze Desontstijging. Het feit dat het Belgisch is zal daar zeker iets mee te maken hebben, maar los daarvan, was het niet onterecht.

Wat ik nu wil zeggen? Geef deze plaat een kans als je houdt van – nog maar een keer – glitch electronica (Like Gods), als je houdt van voorgenoemde bands uit mijn jaarlijst, maar dan wel eerder Borgne dan Paysage D’Hiver. Of Mesarthimbliepjes met Mizmordoom. En ja, zelfs post-metal uit de Ra-kerk, waarom niet. Dat wil ik zeggen. Beluister dit vierluik een aantal keer en laat het je uitdagen. Het is niet alsof je heel veel andere dingen te doen hebt tegenwoordig.

Score:

82/100

Label:

Onism Productions, 2020

Tracklisting:

1. Zinloos
2. Herrijzenis
3. Like Gods
4. Weavess

Line-up:

Links: